Az édes burgonya vagy batáta egy Amerikában elterjedt zöldség, amely egyre népszerűbb Európában is. Magas rost, vas, A , C és B6 vitaminok tartalma miatt az egyik legegészségesebb zöldség, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk. A sárgarépa köztudottan magas béta-karotinnal rendelkezik – a csicseriborsó pedig szabályozza a vércukrot, és csökkenti a koleszterin szintet. A három zöldség kombinációja egy kimondottan egészséges levest eredményez, amely ráadásul isteni finom is!..
Hozzávalók
-
2 ek olíva olaj
-
2 ek őrölt koriander
-
2 csipet sáfrány (kihagyható)
-
2 cm gyömbér, apróra vágva
-
1 vöröshagyma, apróra vágva
-
4 sárgarépa apróra vágva
-
750 ml zöldség leves
-
3 édes burgonya (batáta)
-
1 (400ml) konzerv vagy főtt csicseriborsó
-
15g friss koriander
-
15g friss petrezselyem zöldje
-
½ citrom leve
-
Só, bors
Elkészítés
- Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá az őrölt koriandert, sáfrányt, gyömbért és vöröshagymát. Süssük 1-2 percig aranysárgára, közben kevergessük!
- Adjuk hozzá a répát és öntsük fel a zöldséglevessel. Forraljuk fel, és öt perc után adjuk hozzá a batátát. 10 percig főzzük tovább a levest, takarékon, majd adjuk hozzá a csicseri borsó felét. Vegyük le a tűzhelyről, és egy robotgéppel dogozzuk el a levest krémessé.
- A végén öntsük bele a csicseri borsó másik felét is, a citrom levet és az apróra vágott fűszernövényeket.
- Tálaljuk friss zsömlével, vagy árpás pogácsával (méregtelenítő napokon)
Tippek
- A sáfrány kihagyható, vagy helyettesíthető kurkumával
- A leves egy remek méregtelenítő étel, így ha lehet, bió termékeket használjunk!
- Az édes burgonya és répa a kisgyerekek egyik kedvence. A leves nagyon jó babaétel is lehet, de ebben az esetben a csicseri borsó teljes mennyiségét turmixszoljuk el pürévé!
- Mivel a leves nem tartalmaz rántást, lisztérzekenyeknek (és diétázóknak!) is remek étel!
Az édesburgonya és répa leves egy nagyon finom, és egyszerű leves, az év minden évszakában fogyasztható!