A legtöbb krémes fagyi alapja a vaníliakrém. Ennek az elkészítése valóban tapasztalatot igényel – sokan macerásnak is tartják, így inkább konyhakész mirelit terméket vásárolnak vagy elszaladnak cukrászdába fagyiért. A következő egyszerű vanília fagylalt receptek azonban nem igényelnek alapkrém főzést..
Tippek
- A legegyszerűbb vanília fagylalt az, amit maradék vaníliakrémből készítünk. Csupán fagyasszuk le, és óránként keverjük át egy elektromos habverővel (3-4 szer). Ez még gyorsabb, ha fagylalt géppel készítjük.
- Lefagyaszthatunk konyhakészen vásárolt vanílakrémet is, de vigyázzunk arra, hogy ezek többsége tele van szintetikus adalékokkal, amelyek mellékíze még érzékelhetőbb fagyasztva.
- Krémes joghurtból is könnyen készíthetünk vanília fagyit. Csupán adjunk 1tk vanília esszenciát és 10 dkg cukrot 2 csésze joghurthoz (ideális a görög joghurt). Fagyasszuk le, majd óránként habverővel dolgozzuk el a jégkristályokat. Fagyasztott joghurt>>
- Félig fagyott vanília fagylalthoz adhatunk gyümölcs szirupot, csokikrémet, vagy darabokat, kávét, dió, mogyoró darabokat is!
- Felhasználás: a fagyit fogyaszthatjuk önmagában, ostyával vagy tölcsérben, készíthetünk pohárkelyheket, vagy felhasználhatjuk desszertekhez. Fogyasztás előtt 20-30 perccel tegyük át a hűtőszekrénybe, így tálaláskor lágyabb lesz az állaga. Tálaljuk öntettel és/vagy csoki reszelékkel!
Egyszerű vanília fagylalt receptek
Íme két nagyon egyszerű de nagyszerű vanília fagyi receptje. A hozzávalók arányát ízlés szerint módosíthatjuk. A cukor mennyiségét redukálhatjuk vagy helyettesíthetjük fruktózzal (de felezzük a az előírt mennyiséget) – továbbá ne feledjük, hogy a langyos krém mindig édesebb, mint a jéghideg!
Vanília fagylalt sűrített tejből
- Hozzávalók: 1 konzerv sűrített tej (275 ml), 1.5 dl tejszín, 2 dl créme fraiche, 1 tk vanília eszencia
- Elkészítés: a hozzávalókat elkeverejük, lefagyasztjuk , 2 óra múlva elektromos habverővel eldolgozzuk, ezt megismételjük 3 óra múlva. Utána 6 órán át a fagyasztóban hagyjuk.
- Tipp: ezt a receptet nem ajánljuk fagyigépben elkészíteni
Tejszínes vanília fagylalt
- Hozzávalók: 1.5 csésze zsíros tej, 1 csésze cukor, 3 csésze sűrű tejszín, 1 ek vanília esszencia
- Elkészítés: a hozzávalókat elkeverjük, fagylaltgépbe öntjük, követjük az utasítást., vagy fagyasztóba tesszük, óránként átkeverjük.
- Tipp: a tej és tejszín arány a lehet 2-2 csésze is. Sűrű tejszín helyett alkalmazhatunk habtejszínt is vagy mascarpone-t.
Kapcsolatos cikkek