A fahéj és a méz nagyon passzolnak egymáshoz, így sok édesség alapkövei. A fahéjas mézes keksz egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető aprósütemény, amely remek teázáshoz, kávézáshoz – de ünnepi alkalmakra is könnyen módosítható vagy dekorálható.
Az alábbi egyszerű keksz recept nem tartalmaz se fehér lisztet, se cukrot, se tejet – így aránylag egészséges sütemény is, hidegen sajtolt, növényi alapú margarinnal készítve.
Hozzávalók
-
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
1 tk őrölt kardamom
-
1 tk őrölt fahéj
-
1 tk őrölt szegfűszeg
-
1 tojás
-
12.5 dkg hideg vaj vagy tejmentes margarin
-
10 dkg darált mandula (vagy dió)
-
7.5 dkg méz
-
1 csipet só
Elkészítés
- Keverjük el a lisztet, fűszereket és a sót. Adjuk hozzá a tojást, mézet, mandulát és reszeljük bele a vajat.
- Gyúrjuk egy sima tésztává, majd nyújtsuk ki kb 50mm vastagra.
- Szaggassunk ki különböző formákat – készítsünk szíveket, csillagokat, holdat stb – ha nincs szaggatónk vagy sablonunk, használjunk egy poharat!
- 180 fokra előre melegített sütőben süssük 10 percig, majd egy fém rácson hagyjuk a kekszeket kihűlni.
A fahéjas mézes keksz egy remek egészséges alap-keksz is, amit alkalomnak megfelelően tudunk szaggatni vagy tovább dekorálni.