Ez a gluténmentes diós-kávés brownie ideális délelőtti uzsonnára vagy délutáni tea mellé. Növényi alapú margarinnal vagy vajjal is elkészíthető. Tároljuk a süteményeket hűvös helyen, légmentesen lezárva.
Hozzávalók
- 225 g kiváló minőségű (minimum 80%-os) étcsokoládé, tördelve
- 100 g tejmentes margarin vagy sótlan vaj
- 1 tk vanília esszencia
- 50 ml erős espresso kávé
- 100 g világos barna cukor
- 50 g diódarabok
- 2 tojás
- 100 g gluténmentes liszt
- Dió felek, díszítésre
Elkészítés
- A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
- Egy négyzet alakú (kb. 20 cm-es) sütőformát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
- A diót, olaj nélkül, enyhén megpirítjuk egy serpenyőben és félretesszük.
- A csokoládé darabokat egy hőálló üvegtálba tesszük, majd egy lábas, gyöngyöző víz fölé helyezzük. Nem szabad, hogy a tál alja a vízhez érjen!
- Amikor a csokoládé felolvadt, hozzáadjuk a vajat vagy margarint és simára keverjük.
- Levesszük a tálat a tűzhelyről, hűlni hagyjuk 5 percig, majd hozzáadjuk a kávét és a vaníliát.
- Közben a pirított diót egy kis aprítógépbe tesszük, és durva morzsává daráljuk.
- Egy nagy tálban habosra keverjük a tojást és a cukrot. Hozzáadjuk a csokis keveréket, és simára keverjük.
- Beleszitáljuk a lisztet, majd összekeverjük. Végül beleforgatjuk a darált diót.
- A masszát a tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk.
- Kb 20-25 percig sütjük. 15 perc elteltével a dióféléket a torta tetejére helyezzük, kissé belenyomva a tésztába.
- 20 perc után leteszteljük egy hústűvel – a közepének kissé ragacsosnak kell maradnia. Ha túl lágy, akkor még kb 5-8 percig sütjük, de alufóliával lefedve .
- Amikor megfelelően átsült a sütemény, kivesszük a formát a sütőből, és hagyjuk a sütit a formában hűlni kb 15 percig, majd áttesszük egy rácsra. Szeletelés előtt a hűtőbe tesszük legalább fél órára (így nem fog morzsálni).
Kapcsolatos receptek
Zest.hu