A klasszikus benedict tojás (kanadai) bacon szalonnával készül, de a szalonnát le lehet cserélni avokadóra, lazacra, spenótra, hurkára, rákra stb. Ez a Benedict tojás füstölt lazaccal lesz különleges, így ideális ünnepi villásreggelire pl Valentin napon, évfordulókon, anyák napján, de akár karácsony-húsvét reggelén is. An angol muffin helyettesíthető pirítóssal vagy bagellel.
Hozzávalók
A hollandi mártáshoz:
- 3 tojássárgája
- 125 g vaj, felkockázva
- 1 tk fehérborecet
- 1 tk citromlé
- Csipet cayenne paprika
- Só, ízlés szerint
A buggyantott tojáshoz:
- Víz
- 2 teáskanál fehérbor ecet
- 4 db tojás
Tálaláshoz:
- 4 szelet füstölt lazac
- kapor vagy metélőhagyma
- 2 db angol muffin, félbe vágva és megpirítve vagy 4 szelet pirítós
Elkészítés
- Egy bögre forrásban lévő vizet egy lábasba öntünk, majd ráhelyezünk egy vastag falú üvegtálat – ügyelve arra, hogy az alja ne érjen a vízhez. Hozzáadjuk a tojásokat, és a gőz felett habosra verjük.
- A lábast, az üvegtállal együtt, a tűzhelyre helyezzük, amit alacsony hőfokra állítunk. Hozzáadjuk a tojáskrémhez az ecetet és lassan belekeverjük a vajat. Megsózzuk, majd hozzáadjuk a citromlevet. Leveszzük a tűzhelyről az üvegtálat, és fedő alatt melegen tartjuk.
- A lábasban vizet forralunk, hozzáadjuk az ecetet és lejjebb állítjuk hőfokot. Amikor gyöngyözik, habverővel örvényt keverünk a vízben.
- A tojásokat egyenként felütjük egy kis tányérra, majd az örvényes vízbe csúsztatjuk. Körülbelül 3-4 percig főzzük mindegyiket, majd egy lyukas kanállal kivesszük őket.
- A füstölt lazacokkal a pirított angol muffin feleket vagy pirítósokat leborítjuk, majd óvatosan rájuk teszünk egy-egy buggyantott tojást, és leöntjük a hollandi mártással. Őrölt borssal és apróra vágott kaporral vagy metélőhagymával díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Lazac receptek
- Tojás receptek
- Valentin napi receptek
- Villásreggeli
Zest.hu