Ha a téli ünnepek után maradt vörösáfonya a hűtőben vagy a fagyasztóban, vagy éppen a karácsonyi ünnepekre készülünk, akkor érdemes ezt vörösáfonya és alma chutney receptet kipróbálni. Vegán és gluténmentes is, a csípős változathoz pedig tehetünk bele egy kis chili pehelyt. Gasztró ajándékként is ideális.
Hozzávalók
- 2 db alma
- 300 g friss áfonya
- ½ csésze világos barna cukor
- ½ csésze áfonya- vagy narancslé
- ½ csésze vörösbor vagy almaecet
- 1 marék mazsola
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ tk őrölt szegfűszeg
- 1/8 tk szegfűbors
- ½ teáskanál chili pehely (elhagyható)
Elkészítés
- A hagymát vékonyan felszeleteljük, és egy vastag aljzatú lábasba tesszük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és felforraljuk. Összekeverjük, majd alacsony hőfokon, gyakran kevergetve, körülbelül 30 percig főzzük.
- Amikor a hagyma, alma és az áfonya megpuhult, és a lekvár besűrűsödött, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hűlni hagyjuk.
- Sterilizált üvegekbe kanalazzuk, majd lezárjuk. ( kb 2 kisebb lekváros üvegre lesz szükség)
- Hűvös, sötét helyen tároljuk, felbontás után pedig hűtőszekrényben.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu