Tradíció szerint Újév napján sertéshúst és lencsét kell fogyasztanunk, ha azt szeretnénk, hogy a következő évünk szerencsés legyen. Ez a virslis lencseleves másnaposság ellen is kiváló – kiadós, fűszeres és nagyon finom. Használhatunk rizst, gyöngyárpát, kölest vagy hajdinát a recepthez.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 tk füstölt paprika
- 1 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 1 közepes édesburgonya vagy burgonya
- ½ kaliforniai paprika
- 2 bögre barna lencse
- 1 bögre hajdina, gyöngyárpa vagy barna rizs
- 1 Knorr füstölt chili és paradicsom alapleves kocka vagy hasonló
- 1 db zöldségleves kocka
- 8-12 db virsli
- 1 marék friss petrezselyem vagy korianderlevél, aprítva
- 1 evőkanál almaecet
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd alacsony hőfokon megdinszteljük a hagymát.
- Közben az édesburgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. A gabona szemeket és a lencsét megmossuk, félretesszük.
- Amikor a hagyma puha, hozzáadjuk a fokhagymát, oregánót és a fűszerporokat, majd 30 másodpercig keverjük.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, és további 30 másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk a lencsét, gabonaszemeket, édesburgonyát, sárgarépát, kaliforniai paprikát és a babérlevelet.
- Kb egy liter vízzel felöntjük, és beletesszük az alapleves kockákat.
- Felforraljuk, lefedjük, és alacsony hőfokon körülbelül 45 percig rotyogtatjuk. Rendszeresen adunk hozzá vizet, amikor besűrűsödik.
- Minden virslit 4 darabra vágunk. A zöldfűszert apróra vágjuk.
- Amikor a gabonaszemek és a lencse megpuhultak, hozzáadjuk a virslit, és további kb5 percig főzzük.
- Belekeverjük a friss zöldfűszert és az ecetet. Frissen őrölt borssal ízesítjük.
- Ecettel vagy tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu