Ez a lassan sült narancsos-mézes kacsa hasonlít a ropogós pekingi kacsára, de másképp sül. Valójában igen sokáig tart a sütése, de megéri, mert a hús nagyon puha, míg a bőr szép és ropogós lesz. Karácsonyi vagy a kínai újévi ünnepek alatt ideális főétel lehet finom köretekkel táalalva.
Hozzávalók
- 1 egész kacsa (kb. 2 kg)
- ½ narancs vagy mandarin
- só, bors
A mázhoz:
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál frissen préselt narancslé
- 1 evőkanál muscovado cukor
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál chili szósz (például sriracha), opcionális
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 150 C fokra.
- A kacsát szárazra töröljük, majd a bőrét bemetsszük (de a húst nem). A lábakat nem kötjük össze.
- Egy fél narancsot az üregbe teszünk, majd sózzuk, borsozzuk a kacsát.
- A kacsát egy sütőformába helyezett rácsra tesszük.
- A sütő közepén egy órán át sütjük, mellel felfelé, majd óvatosan megfordítjuk, és még egy órán át sütjük.
- Ismételten megfordítjuk a kacsát, úgy, hogy a szaft az üregből kifolyhasson. Még egy órán keresztül világosbarnára sütjük.
- Újra megfordítjuk, és még egy (azaz a negyedik) órán át sütjük (a kacsának most lefelé kell néznie).
- Közben a mézet, narancslevet, szójaszószt, cukrot és a chiliszószt (ha használunk) összekeverjük egy kis lábasban. Felhevítjük alacsony hőfokon, és kevergetve sűrű sziruppá főzzük. Félretesszük.
- A negyedik óra sütés után a kacsát kivesszük a sütőből, megfordítjuk – tehát a mell felfelé néz.
- A sütőt 200 C fokra állítjuk. Amikor elérte a hőfokot, a kacsát körülbelül 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Kivesszük a kacsát a sütőből, majd alaposan megkenjük a sziruppal, és még körülbelül 5 percig sütjük, amíg a bőre szép piros és ropogós lesz. (Vigyázzunk – a máz könnyen megéghet!)
- Letakarva 15 percig pihentetjük, mielőtt felvágjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu