Ez a gnocchi sajtos gombá-gombás mártással elkeverve 15 percen belül az aszatlon lehet. Bármilyen pikán lágy sajtot használhatunk- pl Stilton, kecskesajt, Dolce latte, Gorgonzola, Brie stb. A gnocchi is lehet házi vagy bolti, én gluténmentes spenótos ízesítésű verzióval készítettem.
Hozzávalók
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 100g lágy vagy kék sajt
- 100g csiperke gomba
- 4 szál kakukkfű levelei
- 250g gnocchi (szükség esetén gluténmentes)
- 2 evőkanál aprított friss zöldfűszer (pl. zöldpetrezselyem, kapor, bazsalikom, snidling)
Elkészítés
- A fokhagymát és a hagymát finomra felvágjuk. Az olajat felforrósítjuk, majd a hagymát 5 percig megdinszteljük.
- Közben a gombákat felszeleteljük.
- Amikor a hagyma puha, hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet és a gombát. Egy percig keverjük, lefedjük, majd alacsony hőfokon kb 8-10 percig pároljuk, amíg a gombák levet eresztenek.
- A sajtot a gombára morzsoljuk, és addig keverjük, amíg sűrű, krémes mártást kapunk. (Ha túl száraz, adhatunk hozzá kevés vizet.) Sózzuk, borsozzuk (egy csipet cayenne-t vagy szerecsendiót is adhatunk hozzá).
- Közben vizet forralunk egy lábasban. Amikor forr, beletesszük a gnocchit, és 2-3 percig főzzük, vagy addig amíg a felszínre jönnek. A megfőtt, azaz a felszínen lebegő, gnocchi darabokat egy lyukas szedőkanál segítségével a gombás mártásba átszedjük, és ha szükséges, adunk hozzá a főzővízből.
- Jól átkeverjük, majd friss zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu