Ezek a töltött leveles tészta koporsók egy halloween vacsorára vagy bulira könnyen elkészíthetők. A töltelék (és a sablonok) előre elkészíthetők, így a tészta kivágása, töltése és sütése kevesebb, mint 30 percet vesz igénybe. (Vagy előre össze lehet állítani a koporsókat, és sütésig a hűtőben lehet pihentetni). A töltelékhez egyéb zöldségeket is adhatunk, amelyek riasztóan nézhetnek ki – például cukkini, padlizsán, spenót stb. Ropogós salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 2 lap készre nyújtott leveles tészta (ami gluténmentes is lehet)
- 1 tojás, kissé felverve
A töltelékhez:
- 500 g darált hús (sertés, marha, pulyka vagy vegán)
- 1 póréhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál chipotle vagy harissa paszta
- 1 tk oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 1 konzerv fekete bab vagy lencse
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
Elkészítés
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és addig sütjük a darált húst, amíg színe megváltozik. Lecsepegtetjük és egy tálba tesszük.
- A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, a kaliforniai paprikát pedig apró kockákra vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk.
- A keletkezett folyadékot kiöntjük a lábasból, és adunk hozzá még olajat. Alacsony hőfokon puhára pároljuk a póréhagymát és a pirospaprikát (kb. 8 percig), majd hozzáadjuk a fokhagymát és kevergetjük egy percig. Hozzáadjuk a darált húst, oregánót, chipotle-t, paradicsomot, római köményt és a paprikát. Felöntjük kevés vízzel és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. Lefedjük és 10 percig főzzük.
- Lecsepegtetjük a babot vagy a lencsét, és a keverékhez adjuk. A mártást redukáljuk – a ragu legyen sűrű és tömény. Belekeverjük a korianderleveleket, majd hagyjuk kihűlni.
- Koporsó sablont vágunk egy kartonból – körülbelül 15 cm hosszú legyen.
- A sütőt előmelegítjük 190 C fokra.
- A koporsó formákat kivágjuk a tésztából a sablon segítségével, laponként kb 8-at kapunk.
- Ezek felét egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A fennmaradó koporsókból kivágunk kereszteket – egy másik sablon vagy kis vonalzó segítségével. Ezek a koporsó formák lesznek a fedők.
- A koporsóalapokra kanalazzuk a tölteléket, majd a szélüket megkenjük tojással. Óvatosan rátesszük a keresztes fedőket, és egy kis villával összenyomjuk a két tésztalap széleit. (A kivágott keresztekből készíthetúnk “véres”, sajtos vagy csokis, fahéjas kereszteket.)
- A tésztát megkenjük tojással vagy növényi tejjel, és 12-15 perc alatt a koporsókat aranybarnára sütjük.
- Melegen vagy kihűlve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek