Ez a vegetáriánus mentás zöldborsó hamburger könnyen vegán lehet, ha lentojással készítjük el. Gluténmentes változathoz használjunk gluténmentes zsemlemorzsát és zsemlét (vagy csicseriborsó lisztet a pogácsákhoz).
Hozzávalók
- 1,5 csésze fagyasztott zöldborsó (felolvasztva)
- 1 salottahagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 marék mentalevél
- 1 tojás vagy lentojás
- 1 csésze zsemlemorzsa (lehet gluténmentes is)
- 2 csipet szárított chili pehely (elhagyható)
- Só, bors
- A hamburgerhez: zsemlék, saláta levél, grillezett zöldségek, uborka, paradicsom stb és szószok
Elkészítés
- A zöldborsót, hagymát, fokhagymát, tojást és a mentát egy aprítógépbe tesszük, majd durva keverékké pürézzük. Átkanalazzuk egy tálba, és hozzáadunk a zsemlemorzsát.
- Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a chili pelyhet, ha kissé pikáns hamburgereket szeretnénk. 4 pogácsát formázunk, amiket sütésig a hűtőszekrényben pihentetünk letakarva.
- Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben kevés olajat felhevítünk, majd aranybarnára sütjük a pogácsákat – kb. 4 percig mindkét oldalon.
- Közben a zsemléket félbevágjuk, és kissé megpirítjuk.
- A hamburgereket összeállítjuk – pl adhatunk hozzá salátát, kovászos uborkát, grillezett paprikát, hagymát, paradicsomot stb. Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu