Ez a mexikói feketebab és cukkini hamburger egy vegán, gluténmentes változat, így a legtöbb diétába, étrendbe passzol. Zsemle helyett salátával, grillezett zöldségekkel, sült krumplival is tálalható. Nagyon egyszerű elkészíteni – a pogácsákat akár egy nappal korábban is összeállíthatjuk, majd sütésig egy tányéron, lefedve tároljuk a hűtőben.
Hozzávalók
- 1 konzerv feketebab, lecsepegtetve
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál apróra vágott koriander vagy petrezselyem
- 1 cukkini
- 1 tk füstölt paprika (ennek fele cayenne is lehet)
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt koriander
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- Só, bors
- Tálaláshoz: zsemle, chili szósz, guacamole, saláta levél, paradicsom szeletek, ecetes uborka, kígyó uborka stb.
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát durván felszeleteljük és a friss zöldfűszerrel együtt egy aprítógépbe tesszük, majd néhány másodpercig aprítjuk. Hozzáadjuk a babot és a fűszereket, majd ismételten néhány másodpercig aprítjuk – a keverék maradjon durva, ne legyen pépes! 10 percig pihentetjük.
- Közben a cukkinit kettévágjuk. A felét lereszeljük, sózzuk és 10 percig pihentetjük, majd kicsavarjuk belőle a folyadékot.
- A reszelt cukkinit összekeverjük a babos masszával, sózzuk, borsozzuk, majd 3 nagy vagy 4 kisebb pogácsát formázunk belőle.
- Egy serpenyőt, grill serpenyőt vagy grillsütőt előmelegítünk. A pogácsákat lespricceljük olajjal, majd mindkét oldalukon 3-5 percig szép barnára sütjük.
- Közben a zsemléket félbevágjuk, és a vágott oldalukat enyhén megpirítjuk a grillsütőn vagy serpenyőben.
- A cukkini másik felét hosszában vékonyan felszeleteljük, meglocsoljuk olajjal, és 2-3 percig barnára/csíkosra sütjük.
- A hamburgereket ízlés szerint összeállítjuk a babpogácsával, cukkini szeletekkel, zöldségekkel és szószokkal.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Hamburger receptek
- Vegán receptek
- Cukkini receptek
- Mexikói receptek
Zest.hu