A tönkölybúza az egyik legegészségesebb gabona, a lisztjét édességek készítéséhez is hasznosíthatjuk. A tönkölybúza torta recept valójában egy remek bizonyíték arra, hogy finom sütemények lehetnek egészségesek is – avagy egészséges sütik lehetnek finomak is! Ráadásul nagyon könnyű az elkészítése, nem kell cukrászi végzettség hozzá. A következő alapreceptet lehet tovább gazdagítani, ehhez adunk természetesen tippeket..
Hozzávalók
- 25 dkg tönkölybúza
- 20 dkg darált mandula
- 15 dkg barnacukor (vagy 10dkg Stevia)
- 1 ek sütőpor
- 0.5 tk só
- 2.5 tk őrölt fahéj
- 2 nagy tojás
- 2.5dl tej
- 5 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 ek cukor (vagy fruktóz)
- Gyümölcs: (lásd tippek)
- Gyümölcslé vagy alkohol: (lásd tippek)
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra beállítjuk és egy 20-23 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral.
- A lisztet elkeverjük a darált mandulával, cukorral, sóval és sütőporral. Belekeverjük a reszelt gyümölcs héjat (lásd variációk) és 1 tk fahéjat.
- A vajat megolvasztjuk és egy mini kézi habverővel elkeverjük a tojással, tejjel, és a szükséges gyümölcslével vagy alkohollal (lásd variációk). A száraz keverékbe töltjük a tojásosat, majd óvatosan elkeverjük – de ne keverjük túlságosan, különben a torta tömény lesz.
- A massza harmadát a tortaformába öntjük, leszórjuk a gyümölcs felével, majd ismételten rátöltünk a masszából, leszórjuk a gyümölccsel és ráöntjük a maradék masszát.
- A torta tetejét megszórjuk a cukorral és a maradék fahéjjal.
- A felmelegedett sütőben kb 45 percig sütjük. Akkor jó, amikor a torta széle elválik a sütőformától – de ne legyen égett.
- 15 percig pihentetjük, majd áttesszük egy rácsra kihűlni.
Variációk
Az alaptortát a következő gyümölcs-gyümölcslé/alkohol kombinációkkal lehet gazdagítani:
- Rebarbara – narancs: az elkészítés alapján az alaptésztához adunk 1 narancs reszelt héját és levét majd 30dkg apróra vágott rebarbarával a masszára szórjuk.
- Répa – mazsola: az alaptésztához adunk 1 nagy reszelt répát és 30ml gyümölcslevet, majd 3 marék mazsolát a masszára szórunk (lásd elkészítés)
- Ananász – répa: az alaptésztához adunk 1 kis reszelt répát és 50ml ananászlevet, majd kb 6 apróra vágott karikát a masszába szórunk (lásd elkészítés)
- Citrom – mák: az alaptésztába belekeverünk fél csésze mákot és 1 citrom héját és levét (lásd elkészítés)
- Rumos meggy – mandula: az alaptésztához adunk fél cséze aprított mandulát és a 50 ml rumot (amiben a meggy ázott), majd 30dkg rumos meggyet a masszára szórunk (lásd elkészítés)
- Aszalt gyümölcsök: Az alaptésztába 2-3 ek rumot, Brandyt vagy Amorettit keverünk, a masszát leszórjuk 2-3 különböző aszalt gyümölccsel (pl barack, áfonya, szilva, cseresznye, mangó, kókusz, mazsola)
Tippek
- A torta tetejét lehet tovább díszíteni (pl cukor-csoki mázzal, krémtúróval, gyümölcsökkel) – de nem muszáj, önmagában is nagyon finom. Tálalás előtt megszórhatjuk fahéjas porcukorral is.
- Könnyen desszertté varázsolhatjuk gyümölcs-szósszal, vaníliamártással vagy fagylalttal.
- Fele adagot is készíthetünk – süssük kisebb tortaformában, a nagyobban viszont laposabb tortát kaphatunk. A sütés idejét természetesen redukáljuk!
- A torta nagyon finom egy délutáni teázás kiérőjeként, de tálalhatunk desszert bort is mellé.
- Ideális lehet gyerekzsúrra, főleg egy egészségtudatos partira. Egészséges gyerekzsúr>>
- Tárolás: mint minden tejes süteményt, ne tartsuk a tortát hűtőszekrényben, mert „nedvessé” válik. Tároljuk hűvös, száraz helyen, ideálisan egy torta dobozban. 2-3 napon belül fogyasszuk el (ez nem lesz gond!)
- A tönkölybúza torta egészségesebb az átlag süteménynél (de azért nem kalóriamentes!), nyugodtan fogyaszthatjuk néha-néha egy egészséges étrend keretében. A cukrot vagy fruktózt lehet redukálni. Ajánljuk diétázóknak is.
Kapcsolatos cikkek
- Tönkölybúza receptek
- Mandulás sütemények
- Diétás receptek
- Egészséges sütemények
- Torta receptek
- Tuti receptek