Ez a citromos-mandulás túrótorta egy hagyományos német túrótorta reformált verziója, amely nem csupán zsírmentes quark túróval készül, de a szokásos búzadara helyett mandulalisztet használtam; cukor helyett pedig Steviát. A sütemény így teljesen gluténmentes lett, és kissé egészségesebb az átlag tortánál. Nyugodtan használhatunk búzadarát, ha a glutén nem probléma, és cukrot, ha nagyon édesen szeretnénk. Tálaljuk melegen vagy hidegen kompóttal, citromkrémmel, lekvárral stb
Hozzávalók
- 10 dkg mandulaliszt
- 1 evőkanál kukorica-alapú étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg puha vaj
- 15 dkg sovány túró (pl quark)
- 7.5 dkg Stevia
- 3 nagy tojás
- 1 tk vanília kivonat vagy paszta
- Egy bio citrom reszelt héja
- Fél citrom leve
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 150 C fokra.
- Kivajazunk és kibélelünk egy csatos tortaforma alját.
- A mandulalisztet, sütőport, szódabikarbónát és étkezési keményítőt összekeverjük egy nagy tálban.
- Egy másik nagy tálban összekeverjük a vajat, túrót és Steviát. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vaníliát és a citromhéjat. Belekeverjük a lisztes keveréket. Ne keverjük túl a tésztát, de legyen csomómentes!
- A tésztát a tortaformába öntjük.
- A sütő közepén kb 50-60 percig sütjük. Ha túl hamar barnul a teteje, lefedjük alufóliával a formát.
- Tűpróbát tartunk, amikor a torta átsült, kikapcsoljuk a sütőt, és kinyitjuk az ajtaját. A süteményt 5 percig a sütőben hagyjuk hűlni, majd kivesszük, és a formában hagyjuk a tortát további 15 percig. Óvatosan kivesszük a formából, egy rácsra helyezzük, és hűlni hagyjuk.
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Túrótorta receptek
- Citromos receptek
- Mandulás receptek
- Egészséges sütemények
- Gluténmentes sütemények
- Citromos receptek