Sült hús, hal mellé nagyon finom a céklás szósz. A házilag készített változat ráadásul még egészséges is, némely verzió akár hetekig eláll a hűtőszekrényben. Íme néhány nagyon egyszerűen elkészíhető céklás szósz recept.
Tormás céklaszósz
- Hozzávalók: 20dkg csípős reszelt torma 2 ek tejföl, 1 kisebb cékla.
- Elkészítés: A céklát lereszeljük, elkeverejük a tejföllel, tormával.
- Tálalás: sült marha hús vagy füstölt makréla mellé
Mustáros-tormás céklaszósz
- Hozzávalók: 3 ek frissen reszelt torma, 1 kis cékla, 2dl tejföl, 1tk Dijoni mustár
- Elkészítés: a céklát meghámozzuk és lereszeljük, a tejfölt elkeverjük a mustárral, hozzáadjuk a reszelt tormát és céklát. Jól elkeverjük.
- Tálalás: sült sertés szeletekhez, sült pulykához, főtt sonkához
Vodkás céklaszósz
- Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1 tk reszelt torma, 10 dkg főtt cékla, 2 tk vodka.
- Elkészítés: A tejfölt habosra verjük a vodkával és a tormával. A főtt céklát apróra vágjuk (Tipp: robot géppel hamarabb fel tudjuk vágni – de ne pürézzük, maradjon kissé darabos)
- Tálalás: fenséges füstölt lazaccal. Lazac receptek>>
Szójás céklaszósz
- Hozzávalók: 20 dkg cékla, 2 tk balzsamecet, 1 ek szójaszósz, fél csésze víz
- Elkészítés: a céklát megfőttük vagy megsütjük majd pürézzük a többi hozzávalóval
- Tálalás: grillezett hal mellé
Gyömbéres céklaszósz
- Hozzávalók: 3 közepes cékla, 3cm gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek tejföl
- Elkészítés: a céklát a gyömbérrel és a fokhagymával megsütjük (fedő alatta). Amikor kihűlt, megpucoljuk, egy robotgéppel eldolgozzuk. Tálalás előtt felmelegítjük, bele keverjük a tejfölt.
- Tálalás: nagyon finom ázsiai jellegű grillezett halak mellé
Almás céklaszósz
- Hozzávalók: 1 szál torma, 2 pucolt alma kockákra vágva, 3 cékla
- Elkészítés: A céklát kockákra vágjuk, megfőzzük. Közben az almát és a frissen reszelt tormát a vajban megpuhítjuk. Robotgéppel eldolgozzuk.
- Tálalás: füstölt sonka, grillezett sertéshús mellé
Narancsos céklaszósz
- Hozzávalók: 2 közepes főtt cékla, 1 ek barna cukor, 2 ek kukoricaliszt, só, bors, 1 ek vaj, 1 csésze narancslé
- Elkészítés: a cukrot, vajat és lisztet a tűzhelyen állandó kevergetés közben elkeverjük, majd lassan hozzáöntjük a narancslevet. Elkeverjük. A céklát nagyon apró darabokra vágjuk (vagy robotgéppel kicsit eldolgozzuk) – hozzáadjuk a mártáshoz és sűrű szósszá keverjük.
- Tálalás: ideális sült kacsához vagy libához (pl narancsos kacsamell)
Tippek
- A fenti szószokat előre el lehet készíteni. Tároljuk mini befőttes üvegekben a hűtőszekrényben.
- A tejfölös verziókhoz legideálisabb a francia tejföl (créme fraiche), mert az krémesebb, de alkalmazhatunk krémes joghurtot (pl görög joghurt) is.
- Ha a tejfölt később, pl. tálalás előtt 1 órával, adjuk a szószhoz, akár hetekig is felhasználható.
- A szószokat a főételnek megfelelően tovább fűszerezhetjük zöldfűszerekkel is.
- A szószokat felhasználhatjuk hideg vagy meleg ételek mellé – ideális szendvicsekbe is felvágottak, vagy maradék sült sonka, sült pulyka stb mellé.
- Céklás szószként alkalmazhatjuk a céklás mártogatós recepteket vagy a céklás salsa recepteket is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu