A peperonata egy klasszikus olasz alapétel, ami kissé hasonlít a lecsóra. Nagyon sok ételhez felhasználható, többek között gyors tésztás ételekhez is. Ebben a receptben nincs paradicsom, de nyugodtan lehet adni a párolt paprikához 1-2 db érett pardicsomot felaprítva. A következő peperonata spagetti ideális vegetáriánusok, vegánok számára. Tálalhatjuk teljes kiőrlésű vagy gluténmentes tésztával is. Közvetlenül tálalás előtt adhatunk a tésztához pár evőkanál mascarponét vagy egy csipetnyi chilipehellyel is megbolondíthatjuk.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy piros kaliforniai paprika
- 1 nagy sárga kaliforniai paprika
- 1 lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék lapos petrezselyem
- 1 evőkanál kapribogyó
- 2 tk folyékony méz
- 1 evőkanál vörösbor- vagy balzsamecet
- 20 dkg spagetti (gluténmentes is jó)
- Reszelt vegetáriánus/vegán Parmezán vagy hasonló kemény sajt (opcionális)
Elkészítés
- A paprikát vékony csíkokra szeleteljük. A hagymát finomra felvágjuk, a fokhagymát és a petrezselyemszárat felaprítjuk. A kapribogyókat lecsepegtetjük.
- Fedős serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a paprikát és a hagymát, megsózzuk, majd lefedve, lassú tűzön 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselyemszárat és a kapribogyót, és további 5 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Közben a tésztát a csomagoláson található utasítás alapján megfőzzük, lecsepegtetjük, lefedve melegen tartjuk.
- A zöldpetrezselyemleveleket apróra vágjuk.
- A mézet, ecetet és a zöldpetrezselyemleveleket a paprikához adjuk. Jól összekeverjük, lefedjük, és még egy percig főzzük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- A tésztát a peperonatával összeforgatjuk, majd reszelt sajttal és frissen őrölt borssal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek