A kuglóf egy nagyon mutatós sütemény, ami ideális ünnepekre, összejövetelekre – vagy akár ajándékként is. A mini kuglóf előnye, hogy hamarabb megsül mint a nagyobb, normál méret, és ugyanannyi tésztából 2-4 mini verziót tudunk készíteni, amiket különböző módon lehet dekorálni. Ez a mini márványos csokis kuglóf nagyon egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
- 10 dkg puha vaj
- 1 csésze kristálycukor
- 3 közepes tojás
- 1 tk vanília esszencia
- 1 csésze tejföl
- 2 csésze liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- ½ teáskanál só
- 10 dkg minőségi étcsokoládé
- 1 evőkanál kakaó por
A csokis mázhoz:
- A fenti olvasztott csokoládé fele
- 1 kocka vaj
- 2 evőkanál porcukor
- ¼ teáskanál vaníliapaszta vagy 1 tk esszencia
- 1 evőkanál tej
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A csokoládét egy lábasban megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni.
- A vajat és a cukrot lapos fakanállal habosra keverjük (használhatunk elektromos habverőt is).
- Egy kis tálban enyhén felverjük a tojásokat.
- Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos keveréket a vajashoz, miközben keverjük.
- Belekeverjük a tejfölt és a vaníliát, majd csomómentesre keverjük.
- A lisztet, sütőport és a sót egy másik tálba szitáljuk. Ezt fokozatosan hozzáadagoljuk a nedves masszához, miközben sima tésztává keverjük.
- A tészta körülbelül egyharmadát egy másik tálba átszedjük. Ebbe belekeverjük az olvasztott csokoládé felét és a kakaó port.
- Mini kuglóf formákat (2 közepes vagy 4 pici) egy sütőlapra helyezünk. Ha ezek nem szilokon formák, akkor kiolajozzuk és meglisztezzük őket.
- A világos masszát a formákba kanalazzuk, majd leöntjük a csokis masszával. Nyárs segítségével márványos hatást keltő örvényeket formázunk a masszában.
- Körülbelül 20 percig sütjük – akkor van kész, amikor egy közepébe szúrt hústű tisztán jön ki.
- 15 percig a formákban pihentetjük, majd egy rácsra kifordítjuk őket, hogy teljesen kihűljenek.
- Elkészítjük csokis öntetet: A maradék olvasztott csokoládéhoz adjuk a vajat, cukrot, vaníliát és a tejet, majd kissé felmelegítjük a tűzhelyen. Amint a vaj megolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről.
- A kihűlt sütemények tetejét megkenjük a csokis mázzal, és hagyjuk megdermedni a csokoládét (ez gyorsabb lesz, ha hűtőbe tesszük őket.) Mielőtt a csokoládé megdermed, a kuglófokat megszórhatjuk drazséval, csillámporral stb, hogy szebbek legyenek.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu