Ez a halcurry csicseriborsóval, az összetevőket illetve, egy délkelet-ázsiai és indiai fúzió. Fehér tengeri hal és garnélarákkombinációt használtam, de a legtöbb fagyasztott „tenger gyümölcsei” keverék is megfelelő ehhez a recepthez. Ez a verzió nem túl csípős – de lehet hozzáadni egy chilit, aprítva! A zöldségek pedig lehetnek brokkoli, zöldbab, kelkáposzta, spenót stb. Thai jázmin rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olaj
- 1 hagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 1 evőkanál curry por
- ½ teáskanál kurkuma por
- ½ teáskanál pálmacukor (elhagyható)
- 1 tk reszelt friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 szál citromfű
- 1 kaffir lime levél
- 1 csésze zöldség alapleves
- 1 konzerv kókusztej (zsírszegény)
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 1 paradicsom, apróra vágva
- 15 dkg zöldség (brokkoli, zöldbab, kelkáposzta vagy spenót stb)
- 1 fehér halfilé (tőkehal vagy foltos tőkehal)
- 20 dkg nyers garnélarák
- Só, bors
- Tálaláshoz: apróra vágott koriander, zöldcitrom szeletek
Elkészítés
- A hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát apróra vágjuk.
- A citromfű kemény külső héját eltávolítjuk, majd hosszában félbevágjuk. A chilit, ha használtuk, felszeleteljük. A zöldeket felszeleteljük.
- Az olajat egy nagy lábasban, közepes hőfokon, felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a sárgarépát, és 5 percig fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a curryport, kurkumát, cukrot, gyömbért, fokhagymát, citromfüvet és a chilit – kevergetve főzzük egy-két percig.
- Felöntjük a zöldséglevessel és a kókusztejjel, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, paradicsomot és kaffir lime levelet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Lefedjük és alacsony hőfokon 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöld zöldségeket és kb 5 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a halat, lefedjük, és 5 percig főzzük – amikor a hal kifehéredik, a garnéla éppen pink lett, lekapcsoljuk a tűzhelyt. Nem szabad túlfőzni se a halat, se a garnélát!
- A tetejére szórt korianderlevéllel és egy szelet zöldcitrommal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu