A kékáfonyás muffin a klasszikus muffinok egyike, az amerikaiak kedvence. A recept mértékegységeit nagyon könnyű megjegyezni, és egyéb gyümölcsös muffinokhoz is fel lehet használni. Elkészítése gyors és egyszerű..
Hozzávalók
- 2 csésze liszt (lásd tippek)
- 1 csésze kefir vagy joghurt
- 1 csésze kékáfonya
- 2 tojás
- 1 csésze cukor
- ½ csésze olaj vagy olvasztott vaj
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só (kihagyható)
Elkészítés
- Egy tálban keverjük el a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Egy másik tálban keverjük el a habosra vert tojást a joghurttal és az olajjal. Ezt öntsük rá a száraz keverékre, keverjük el egy masszává. Keverjük bele óvatosan az áfonya szemeket.
- Olajozzunk vagy béleljünk ki muffinpapírral egy muffinsütő formát, töltsük meg a mélyedéseket az áfonyás masszával. Előre melegített sütőben, 190 fokon 20-25 percig szép barnára sütjük, majd egy rácson kihűlni hagyjuk.
Tippek
- Az alaprecepthez ízlés szerint adhatunk fahéjat, szerecsendiót, vaníliáscukrot, reszelt citromhéjat, több vagy egyéb gyümölcsöt.
- A liszt lehet finomított liszt, teljekiőrlésű liszt vagy ezek kombinációja.
- Joghurt helyett fél csésze tejet is alkalmazhatunk.
- Elkészíthető szilikon muffinsütő formában is – ezt nem kell kivajazni, vagy kibélelni.
- Egészséges változat: a olajat redukáljuk ⅓ csészére, cukor helyett fél csésze fruktózt vagy mézet alkalmazzunk, a liszt legyen tönköly, barnarizs, hajdina vagy ezek kombinációja. 1 csésze lisztet le is cserélhetünk zabpehelyre. A képen látható muffin tönkölybúza liszttel készült.
- Remek teázás, kávézás mellé –mini muffinok ideális parti vagy gyerekzsúr sütemények.
- A fenti receptet egyéb gyümölcsökkel is elkészíthetjük, pl meggy, szeder, málna, ribizli mazsola, szilva, aszalt szilva, stb
- A kékáfonya nagyon egészséges, a szuperételek egyike, így az áfonyás muffin egy egészségtudatos étrend édessége is lehet, főleg, ha az egészséges változatot készítjük el.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu