Amerikában a Hálaadás menüből, Angliában, Kanadában és Ausztráliában a karácsonyi ünnepi asztalról nem hiányozhat a vörösáfonyaszósz. Nagyon egyszerűen elkészíthető – és alkalmazhatunk hozzá friss vagy fagyasztott áfonyát is. Ez az almás vörösáfonya mártás passzol szárnyas- és sertéshúsokhoz, továbbá felvágottak mellé is, így az ünnepek alatt változatosan felhasználható (pl süteményekhez, parti falatokhoz)!
Hozzávalók
- 2 zöld alma (Bramley)
- 20 dkg vörösáfonya (nem aszalt!)
- ½ dl almabor
- 2 evőkanál muscovado cukor
- 1 csillag ánizs
- Ízlés szerint juharszirup vagy méz
Elkészítés
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és durván feldaraboljuk.
- Az almát, áfonyát, almabort, cukrot és csillag ánizst egy nehézaljú lábasban felforraljuk.
- Alacsony hőfokon kb 15-20 percig főzzük.
- Amikor egy sűrű, ragadós mártást kapunk, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hagyjuk kihűlni.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint mézzel vagy juharsziruppal kiegészítjük.
- Légmentesen lezárva napokig tárolható a hűtőszekrényben.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu