Ez a pikáns sütőtök és cékla krémleves valójában előre sütött zöldségekkel készül, így a leves főzése mindössze 5 percet vesz igénybe. Természetesen el lehet készíteni nyers zöldségekből is, de akkor számoljunk kb 45 perccel a főzés idejére. Péksüteménnyel tálaljuk.
Hozzávalók
- 4 közepes cékla, félbevágva
- 1 lilahagyma, félbevágva
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb sütőtök
- ½ piros chili, opcionális
- 7.5 dl zöldség alapleves
- 1 marék korianderlevél
A fűszeres olajhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk füstölt paprika
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ tk őrölt fahéj
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190 C fokra.
- A céklát (hámozatlanul) egy tepsibe tesszük.
- A tököt félbevágjuk, a magokat és a puha részét eltávolítjuk. Hámozatlanul hagyva gerezdekre vágjuk, és a céklák mellé tesszük.
- A fokhagymát, a chilit és a hagymát is a tepsibe tesszük (hámozatlanul).
- A fűszeres olajat kikeverjük, majd ezzel megkenjük a zöldségeket.
- Fóliával lefedjük a tepsit, és körülbelül 30 percig sütjük. Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a tepsit a sütőből, és hűlni hagyjuk.
- A kihűlt zöldségeket a hűtőben tároljuk a leves elkészítéséig vagy egyből folytatjuk a receptet.
- A zöldségek héját eltávolítjuk, majd a zöldségeket egy lábasba tesszük. Ha chilit is használunk, akkor eltávolítjuk a magokat és a magházat is. Felöntjük az alaplevessel.
- Forráspontig melegítjük, majd hozzáadjuk a korianderleveleket, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és botturmixszal sima, selymes krémlevessé pürézzük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu