A tönkölybúzás keksz egy egészséges aprósütemény, amelyet lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk tea, kávé kiérőjeként, de akár esti nassolásként is. Elkészítése gyors és egyszerű, nem jár sok munkával, de mosogatással sem. A keksz pedig kimondottan finom.
Hozzávalók
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk örőlt fahéj
- 5 ek méz vagy agave/datolya szirup
- 6 ek napraforgóolaj
Elkészítés
- Egy mély tálban elkeverjük a lisztet, fahéjat és a sütőport. Hozzáadjuk az olajat és a mézet, eldolgozzuk.
- A masszából teáskanálnyi kekszeket szaggatunk egy olajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe (legyen elég hely közöttük).
- Előre bemelegített sütőben 190 fokon szép barnára sütjük ( 8-12 perc). Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk teázás, kávézás mellé – de remek parti falat is lehet.
- Egészségesebb, mint a hagyományos keksz – ajánljuk diétázók, egészséges életmódot követők számára.
- Egészséges gyerekzsúrra is ideális keksz, vagy gyerekeknek snackként.
- A fenti adag kb 30 db tönkölybúzás kekszet eredményez – a kekszeket tároljuk hűvös, száraz helyen egy jól záható dobozban.
Variációk
- Gyömbéres keksz: az alapmasszához adjunk 1tk örőlt gyömbért
- Karácsonyi keksz: az alapmasszához adjunk 1tk őrölt szegfűszeget és 1 tk rumot
- Mandulás keksz: az alapmasszához adjunk 1tk mandula eszenciát
- Diós keksz: az alapmasszához adjunk 2 ek darált diót
- Vaníliás keksz: az alapmasszához adjunk 1 tk vaníliaeszenciát vagy 1 vanília rúd magját
Kapcsolatos receptek
Zest.hu