Ez a kókuszos-csokis márványkuglóf nem csupán mutatós és finom, de kezdők vagy akárgyerekek által is könnyen elkészíthető. Ideális születésnapi bulikra, kerti partikra, angolos teázásra, piknikre, anyák-napjára stb. A recept tejmentes, de normál vajat is lehet alkalmazni, ha a tejtermékek nem okoznak gondot.
Hozzávalók
- 15 dkg tejmentes margarin (vagy normál vaj)
- 1 csésze cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 3 evőkanál kakaó por vagy 15 dkg étcsokoládé (min 80% kakaó tartalmú) megolvasztva
- 4 nagy tojás
- 2,5 csésze liszt
- 1 csésze kókusztej
- 1 csésze cukrozatlan kókuszreszelék
Elkészítés
- A sütőt 170 C fokra előmelegítjük. Egy kuglóf formát kivajazunk és megszórjuk liszttel – szilokon forma estebén ez nem szükséges.
- A vajat, cukrot, sütőport és vaníliát egy nagy tálban habverővel krémesre verjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után alaposan elkeverve a tésztát.
- Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, a kókusztejjel felváltva.
- A tészta kb ⅓-át egy másik tálba átszedjük. Hozzáadjuk a kakaó port vagy az olvasztott (és kihűlt!) csokoládét, majd összekeverjük.
- A maradék tésztába belekeverjük a kókusz reszeléket.
- A kókuszos tészta felét a kuglóf formába kanalazzuk.
- A csokis tésztából kis halmokat kanalazunk a kókuszos tészta tetejére, ugyanannyi helyet hagyva közöttük. Majd a kókuszos tésztából kanalazunk a csokoládé tészta közé. Ezt rétegesen megismételjük (de felváltva a tésztákat – tehát csokis tészta kerül a kókuszos tetejére, és kókuszos a csokis tetejére ).
- Amikor elfogyott mindkét tészta, elsimítjuk a tetejét, majd betesszük a formát a sütő közepébe.
- Kb. 55-60 percig sütjük, amíg a torta közepébe szúrt tű tisztán jön ki.
- 10 percig a formában pihentetjük, majd kifordítjuk a kuglófot egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Kevés kókusztejet porcukorral összekeverünk. Ezzel megkenjük a kuglófot, majd leszórjuk kókuszreszelékkel.
- Amikor a máz megdermedt, szeletelhetjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu