A kuglóf egy szuper egyszerű sütemény, ugyanakkor mutatós, így ideális ünnepekre, délutáni teapartikra, szülinapi-névnapi összejövetelekre stb. Ez a citromos-mákos kuglóf egy tavaszias verzió, ideális a húsvéti szezon alatt.
Hozzávalók
- 2,5 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ⅓ csésze mák
- 22.5 dkg vaj
- 1 ½ csésze cukor
- 3 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál citromlé (kb. 2 citrom)
- 4 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csésze krémes joghurt vagy tejföl
Citromos cukormázhoz: (opcionális)
- ½ csésze porcukor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés
- A sütőt 170 C-ra előmelegítjük, és egy kuglóf formát kivajazunk (szilikon formát nem szükséges).
- A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a mákot összekeverjük.
- A vajat krémesre verjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliát és a citrom reszelt héját, majd elkeverjük.
- Egy kanál lisztkeveréket adunk hozzá, majd egy tojást. Elkeverjük, majd ezt megismételjük a maradék tojásokkal (egyenként) és liszttel. Belekeverjük a maradék lisztet, majd a tejfölt és a citromlevet.
- Óvatosan elkeverjük. A tésztát nem szabad túlkeverni!
- A tésztát a kuglóf formába kanalazzuk és egyenletesre elsimítjuk a tetejét.
- Kb 50 percig sütjük a sütő közepén. Tűpróbával leellenőrizzük.
- Amikor a kuglóf közepe rendesen átsült, kivesszük a sütőből, és 10 percig hűlni hagyjuk a formában, majd egy rácsra óvatosan kifordítjuk.
- Amikor a kuglóf teljesen kihűlt, elkészítjük a cukormázat: a citromlevet és a porcukrot összekeverjük. Néhány csepp vizet adunk hozzá, hogy sűrű állagú krémet kapjunk. Ezt a kuglófra csurgatjuk.
- Amikor megkötött a máz, a kuglóf tálalható.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu