Maradék karácsonyi kacsából fantasztikus ételeket lehet készíteni. Példa erre ez a gombás kacsamáj lepény recept, amely különleges gombával készítve remek parti falat lehet szilveszterre. A májas töltelék előre elkészíthető (akár le is fagyasztható).
Hozzávalók
- 1 lilahagyma
- 50g Shiitake vagy rókagomba
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy csésze apróra vágott kacsamáj (szív/zúza is jó)
- 1 teáskanál friss kakukkfű levél
- 50ml vörös portói
- 1 marék szárított vörös áfonya
- 1 evőkanál vörösáfonya mártás (vagy chutney)
- Só és bors
- 1 készre nyújtott leveles tészta (glutén-mentes is lehet)
- 1 tojás (opcionális), felverve
Elkészítés
- Vékonyan felszeleteljük a hagymát, és durván apróra vágjuk a gombát.
- Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát és lassan, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a májat, kakukkfüvet és a gombát, pár percig sütjük.
- Hozzáadjuk a portóit, áfonyát és annyi vizet vagy alaplevest, hogy ellepje a májat. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük.
- Fedő alatt, takarék lángon, 25-30 percig puhára pároljuk. Feljebb kapcsoljuk a tűzhelyt, levesszük a fedőt, és hozzáadjuk az áfonyamártást. Sűrű, chutney-szerű állagúra redukáljuk, majd hűlni hagyjuk. Hűtőszekrényben pihentetjük.
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A tésztát kitekerjük és kör, téglalap vagy négyzet alakú formákat nyomunk ki.
- Késsel 1cm-es peremet rajzolunk a lepényeken, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
- A kacsamáj keverékből a lepények közepére kanalazunk, majd a peremig egyenletesen elkenjük.
- Tojással megkenjük a peremeket (opcionális).
- 15-20 percig szép barnára sütjük.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálajuk.
Kapcsolatos receptek
- Kacsa receptek
- Leveles tészta falatok
- Szilveszteri receptek
Zest.hu