Jó ismerni néhány villámgyors és egyszerű vendégváró receptet. Ezek a szalonnába tekert hal falatok télen-nyáron nagyszerű parti, piknik, buli falatok lehetnek. Az alapreceptet ki lehet egészíteni grillezett vagy olajban eltett zöldségekkel, páccal, pestóval, sajttal stb. Legfinomabb angol füstölt bacon szalonnával készítve, ha nincs, hasonló (húsos) szalonna is jó.
Hozzávalók
- 5 füstölt csíkos bacon szalonna
- 1 tengeri hal filé (pl tőkehal, foltos tőkehal)
Elkészítés
- A szalonnát hosszában, majd keresztben ketté vágjuk – így mindegyikből 4 vékony csíkot kapunk.
- Ha van, a hal bőrét levágjuk, majd a hal húsát 2-3 cm-es falatokra vágjuk. Minden hal darabot feltekerünk egy szalonna csíkba.
- Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd a szalonnás halakat óvatosan beletesszük, egy percig barnára sütjük, majd megfordítjuk, és minden oldalon ropogósra sütjük. Egy papírtörülközővel bélelt tányéron lecsepegtetjük őket.
- Sütőben készítve: egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kis tekercseket, és 10-15 percig, előmelegített sütőben, barnára sütjük.
Tippek:
- A halat, a szalonnába tekerés előtt, be lehet kenni pestóval, chili pasztával, fekete olajbogyó pasztával, reszelt citrom-fokhagyma-petrezselyem szósszal – vagy betekerhetjük egy bazsalikom levélbe. Kiegészíthetjük egy darab aszalt paradicsommal, grillezett paprikával is stb.
- Fontos, hogy a falatokat a szalonna csík végével lefelé tegyük a serpenyőbe vagy tepsibe, különben a tekercsek kinyílnak és szétesnek sütés közben.
- Tálaljuk hidegen vagy melegen pikáns, zöldfűszeres, joghurtos vagy majonézes szósszal, mártogatóssal.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu