Ünnepi vagy vendégváró vacsorára ajánljuk a narancsos párolt halat, és azoknak, akik kedveleik az ázsiai ízeket. Az étel eredetileg kínai, és roppant egyszerűen elkészíthető, így nem kell órákig sütni-főzni a konyhában. Könnyen lehet kombinálni egyszerű köretekkel (legyen az kínai vagy európai), ráadásul nagyon egészséges étel is.
Hozzávalók
- Fél kg filézett fehér hal (tőkehal, laposhal stb),4 részre vágva, vagy 1 nagy tengeri hal (pl sügér, nyelvhal, rombuszhal stb)
- 2 ek reszelt gyömbér
- 1 ek reszelt narancshéj
- 1ek reszelt citromhéj
- 1 marék bazsalikom
- 3 ek aprított újhagyma
- 2 ek világos szójaszósz
- 1 ek mogyoró olaj
- 1 ek olívaolaj
- Tengeri só
Elkészítés
- A megmosott halat áttöröljük, majd bedörzsöljük a sóval.
- Egy hőálló tányérra helyezzük, rászórjuk a gyömbért, narancs és citromhéjat.
- A wokot 5cm-ig megtöltjük vízzel, felmelegítjük. Amikor forr, beletesszük a bambuszkosarat majd abba a tányért (a hallal). Fedő alatt 5 percig pároljuk a hal darabokat. Egész halat 15 percig pároljuk. Akkor jó a hal, amikor már nem átlátszó, de még omlós a húsa.
- A halat áthelyezzük egy dísztálra, megszórjuk az újhagyma darabokkal és a bazsalikommal majd a szójaszósszal.
- A két olajat felmelegítjük. Amikor füstöl, azaz forró, leöntjük egyből vele a halat.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Egyéb gőzölőben is el lehet készíteni.
- Tálaljunk mellé párolt rizst és ázsiai köretet – pl remekül passzol a párolt kínai kel vagy a szezámmagos zöldbab. Egyéb>>
- A narancsos hal ideális egyszerű ünnepi vagy vendégváró étel – remek alternatív karácsonyi vacsora is lehet.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu