Egy vendégváró vagy ünnepi főétel mellé elengedhetetlen egy-két finom köret. Legegyszerűbb a párolt zöldség készítése, de sokan ezt unalmasnak vélik – és valóban csak akkor tálaljuk, ha a főételünk igazán szenzációs ízeket biztosít! A párolt zöldbab szezámszósszal egy nagyon finom, ugyanakkor roppant egyszerűen elkészíthető köret – s bár ázsiai beütésű, tálalhatjuk európai ételekhez is..
Hozzávalók
- 25 dkg zöldbab
- 1 ek fehér szezámmag
- 3 cm gyömbér
- 2 tk japán szójaszósz
- 2 tk Mirin
- 1 tk barna cukor
- 1 tk extra szezámmag díszítéshez
Elkészítés
- A zöldbabok rossz végét vágjuk le, mossuk meg és forró víz gőzében pároljuk néhány percig. Fontos, hogy a zöldbab ropogós maradjon. Tegyük félre (lefedve).
- Közben reszeljük le a gyömbért, majd keverjük el a Mirinnel, cukorral és szójaszósszal.
- A szezámmagot egy száraz serpenyőben pirítsuk aranysárgára, majd egy mozsártörővel zúzzuk pépessé. Adjuk az öntethez és keverjük el.
- A párolt zöldbabokat tegyük át egy hosszúkás tálra, öntsük le a szezámmagos szósszal majd szórjuk meg az extra szezámmaggal.
Tippek
- A recept eredetileg japán, így remekül passzol japán ételek mellé.
- Kínaiassá tehetjük, ha Mirin helyett Shaoxing rizsbort használunk, Japán szójaszósz helyett kínait. Tálaljuk kínai ételekhez.
- Ajánljuk egy vendégváró vagy ünnepi menübe is – főleg roston sült húsok mellé!
- Mivel a párolt zöldbab szezámszósszal egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel, az eredmény viszont isteni, a tuti receptek gyűjteményünkben is szerepet kapott!
Zest.hu