A következő téli káposzta leves egy kimondott vitamin bomba. Nagyon jó gyógyír lehet téli megfázások ellen, és azok megelőzésében is segíthet. Ráadásul tuti egyszerűen összedobható..
Hozzávalók
- 1 L zöldséges alapleves
- 5 dkg árpagyöngy
- 10 dkg fekete vagy fodros káposzta
- 2 db közepes burgonya (viaszos)
- 2 szál póréhagyma
Elkészítés
- Az alaplevest forráspontig felmelegítjük, ebben az árpagyöngyöt 20 percig, fedő alatt rotyogtatjuk.
- A krumplikat falat nagyságú darabokra, a pórét 1 centis szeletekre felvágjuk.
- A káposztát vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk.
- A krumpli és póré darabokat a leveshez adjuk, 10 percig puhára főzzük.
- Beleszórjuk a káposzta leveleket, fedő alatt további 5 percig főzzük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss zsemlével, kenyérrel, vagy sajtos pogácsával.
- Meglehetősen kiadós leves, így ideális főétel lehet egy diétás, kímélős vagy egészségtudatos étrendben (akár péksütemény nélkül is fogyasztható).
- Fodros kel és fekete káposzta helyett a kelkáposzta sötét levelei is alkalmazhatók.
- Ha bio a burgonya, akkor lehetőleg ne pucoljuk meg, hanem héjjal együtt főzzük a levesbe (ugyanis a vitamin túlnyomó többsége a héjban rejlik!), de főzés előtt alaposan dörzsöljük át!
- A téli káposzta leves egy szuper egyszerű, egészséges, továbbá vegán leves, így különösen ajánljuk téli méregtelenítésre, de immunerősítőként is remek leves lehet betegségek alatt.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu