A következő, leveles tésztából készült bacon, kéksajt és füge kosárka szuper egyszerűen összedobható, amely ideális parti falat vagy aperitif kísérő lehet a téli ünnepek alatt.
Hozzávalók
- 3 szelet bacon szalonna
- 1 tk aprított friss rozmaring
- Másfél ek méz
- 5 dkg kéksajt
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- 5-6 db érett füge
Elkészítés
- A leveles tésztát a muffinsütő forma nagyságától függően 7-10 centis négyzetekre felvágjuk, ezekkel kibéleljük a mélyedéseket, kosárka formát alkotva. A hűtőbe visszatesszük.
- A bacon-t kis kockákra felaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A fügéket 1 centis kis darabokra felaprítjuk, majd egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a bacon kockákat, az aprított rozmaringot, rámorzsáljuk a sajtot. Leöntjük a mézzel, óvatosan elkeverjük.
- Ezzel a keverékkel megtöltjük a leveles tészta kosárkákat.
- Kb 20 percig szép barnára sütjük.
- A formában hűlni hagyjuk, majd kézzel kiemeljük a kosárkákat.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Tippek
- Ha mély muffinformát alkalmazunk, akkor érdemes a kosárkákat félig elősütni (kb 8-10 percig), különben alul nem sülnek át rendesen, a peremük viszont megég. Érdemesebb pogácsa sütőformát vagy kisebb méretű muffin sütőformát alkalmazni.
- Mini kosárkákat is készíthetünk, mini muffinsütőt alkalmazva – ezek sütése gyorsabb, max 10-12 perc. Ez a verzió szuper falat lehet aperitif vagy pezsgős koktél mellé. A nagyobb verzió is ideális parti falat lehet, különösen a téli ünnepek alatt (halloween, karácsony, szilveszter, farsang stb). Azonban legyünk óvatosak, könnyen morzsálódik, és meglehetősen maszatos is!
- A recept elkészíthető aszalt fügével is: ebben az esetben áztassuk be a fügéket (egészben) 2 ek mézzel elkevert 1 bögre forró vízben. Egy óra áztatás után csepegtessük le, majd aprítsuk fel a fügéket, és kövessük a fenti receptet.
- A kéksajt lehet édes vagy sós – az édes verziót füstölt bacon szalonnával kombináljuk, a sósat pedig normál bacon-nal!
- A bacon, kéksajt és füge kosárka zöldsalátán tálalva remek előétel lehet egy ünnepi vagy vendégváró menüben, de szuper hétvégi brunch-ra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu