A következő uborka, paradicsom és grillsajt saláta egy tipikus modern fúziós étel – valójában egy görög saláta ázsiai öntettel. Nagyon egyszerűen összedobható, ugyanakkor laktató és hűsítő hatású, így ideális nyári estékre..
Hozzávalók
- Fél kígyóuborka
- 20 dkg paradicsom
- 25 dkg grillsajt
Öntethez
- 2 ek aprított mentalevél
- Fél zöld chili
- Fél ek halszósz (thai)
- Fél ek mirin rizsbor
- 2 ek olívaoloaj
Elkészítés
- A paradicsomokat megmossuk, majd gerezdekre felszeleteljük.
- Az uborkát hosszában félbevágjuk, magházát kikaparjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- A chili magját és erejét kivágjuk, húsát vékonyan felszeleteljük.
- A mentát felaprítjuk, majd az öntetet kikeverjük.
- A grillsajtot 1cm vastag szeletekre felvágjuk, grill alatt mindkét oldalon megpirítjuk, vagy kevés olajban 1-2 percig barnára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd falat nagyságú darabokra vágjuk.
- Egy nagy tálban a paradicsomot, uborkát és grillsajtot összekeverjük, az öntettel meglocsoljuk, átforgatjuk.
- Néhány darab mentalevéllel megszórva tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével – pita kenyér passzol mellé leginkább.
- Bármiféle grillsajt jó – ideális a halloumi, amit szeletelés előtt csepegtessünk le, és alaposan töröljünk szárazra!
- Extra sóra nincs szükség, hiszen a halszósz meglehetősen sós.
- A csípős ízek kedvelői akár egy teljes chilit is alkalmazhatnak (thai chili paprika a legmegfelelőbb ehhez a recepthez).
- Az uborka, paradicsom és grillsajt saláta ideális nyári parti vagy piknik saláta – de nagyon jó hétvégi brunch-ra is. Passzol diétás és egészségtudatos étrendekbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu