Az argentin marhahús világhírű, a belőle készült hamburger azonban kevésbé, pedig nagyon ízletes. Az argentin hamburger a chimichurri szósz tipikus összetevőivel készül, amely egy fantasztikusan különleges húspogácsát eredményez..
Hozzávalók
- 50 dkg sovány darált marhahús
- 1 tk oregánó levél (friss)
- Fél vöröshagyma, aprítva
- 1 fokhagyma, aprítva
- Fél vörös chili
- 1 maréknyi zöldpetrezselyem levél
Chimichurri szósz
- 3 dkg zöldpetrezselyem levél
- 3 szál oregánó levelei
- Fél vöröshagyma
- Fél vörös chili (magtalanítva)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 citrom
- 2 ek vörösborecet
- 4 ek olívaolaj
- 1 csipetnyi nádcukor
Tálaláshoz
- Zsemlék
- Esetleg sajt (lásd tippek)
Elkészítés
- A chilit magtalanítjuk, felaprítjuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, durván felaprítjuk.
- Egy aprítógépbe töltjük a hagymát, chilit, fokhagymát, zöldfűszereket, majd néhány másodpercig durván összeaprítjuk. Ezt a darált hússal elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, kézzel átgyúrjuk.
- A masszából 4 gombócot formálunk, ezeket a két tenyerünk között kissé összenyomjuk. Ha van időnk, 2-4 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük. Ha nincs, akkor is a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a chimichurri szószt.
- A szószhoz szükséges alapanyagok közül a hagymát, fokhagymát, chilit felaprítjuk, az aprítógépbe tesszük. Rácsavarjuk a citrom levét, majd belereszeljük a citrom felének a héját. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, durva állagúra összeturmixoljuk.
- A szószt egy kis tálba kanalazzuk, félretesszük.
- A grillsütőt előkészítjük, vagy egy grillserpenyőt felforrósítunk, olajjal kikenünk.
- A húspogácsákat mindkét oldalon 1-1 percig sütjük (ezzel a húspólusokat lezárjuk), majd kb 5-5 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst. Az utolsó 2-3 percben leborítjuk sajtszeletekkel (ha sajtos hamburgert készítünk). Egy tányérra kiszedjük a húspogácsákat, majd fedő alatt 5-10 percig pihentetjük.
- A zsemléket félbevágjuk, 1-2 percig átgrillezzük. Mindegyik alsó felére töltünk 1 kiskanálnyi chimichurri szószt, ráhelyezzük a húspogácsát, majd leöntjük szósszal és lefedjük a felső zsemleféllel.
- Melegen fogyasztjuk.
Tippek
- A sajt lehet bármiféle keménysajt, bár a spanyol Manchego passzol mellé leginkább, de természetesen el is hagyható.
- A chimichurri szósz egy argentin alapszósz, amely valójában nem egy sima mártás, hanem egy nagyon apróra vágott, durva állagú, pikáns pesto-szerűség.
- Az argentin hamburger ideális grill partikra, nyári bulikra, ugyanis a húspogácsákat előre összeállíthatjuk. A chimichurri szósz is elkészíthető előre, 3-4 napig jól tárolható a hűtőszekrényben (a maradék egyéb grillezett húsokat is remekül feldob, különösen a steak-hez passzol!)
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu