A fekete és fodros káposzta az olasz konyha egyik legkedveltebb téli zöldsége. A következő klasszikus póréhagymás krumplileves káposztával kiegészítve és Pármai sonkával tálalva lesz tipikusan olaszos. Fél órán belül az asztalon lehet..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg póréhagyma
- 1.5 L zöldségleves
- 1-2 ek kakukkfű
- 10 dkg fodros vagy fekete káposzta
- 4 szelet Pármai sonka
- 2 ek tejföl vagy krémes joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A póréhagymát felszeleteljük, a hagymát felaprítjuk.
- A káposztát felszeleteljük, leöblítjük.
- Az olajat felforrósítjuk, ebben a pórét és vöröshagymát 5 percig puhára sütjük.
- Közben a krumplikat meghámozzuk, kockákra vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk. Hozzáadjuk.
- A póréhoz adjuk a krumplit és a fokhagymát 1, 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük a levessel.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt 15-20 percig rotyogtatjuk. Botturmisszal átpréseljük, majd hozzáadjuk a lecsepegtettet káposzta szeleteket. Visszatesszük a tűzhelyre. Kb 3-5 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Közben a sonkát egy serpenyőben megpirítjuk (olaj nélkül).
- A levest tálaljuk, 1-1 szelet ropogós sonkával a tetején, esetleg 1-2 kiskanálnyi tejföllel lelocsolva.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével, pirítóssal – ciabatta vagy crostini passzol mellé leginkább.
- Mivel a leves kiadós, lehet főétel is pl brunchra vagy kimélős vacsorára. Előételként szuper lehet egy hétvégi családi ebédben.
- Az autentikus, olasz verzió fekete káposztával (cavalo nero) készül – de a fodros kel nagyon jó helyettesítő. Azonban ha ezt sem sikerül beszerezni, akkor zsenge kelkáposzta is tökéletes.
- Pármai sonka helyett egyéb prosciutto sonka is jó, süt, sült bacon szalonnával is helyettesíthetjük.
- A póréhagymás krumplileves káposztával szuper immunerősítő leves téli, kora tavaszi napokon – természetesen tálalhatjuk sonka nélkül is, így vegetáriánus, vegán étrendbe is passzol.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu