A következő zabpehely palacsinta az amerikai és skót palacsinta reformált verziója. Nagyon egyszerűen összedobható, és a hagyományosnál egészségesebb is. Továbbá változatosan felhasználható..
Hozzávalók
- 1 bögre liszt (lásd tippek)
- 1 bögre zabpehely
- 2 ek nádcukor
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk vanília eszencia
- 3 ek olaj
- 2 tojás
- 1 bögre zabtej vagy író
Elkészítés
- A hozzávalókat sima tésztává összeturmixoljuk.
- Ha van időnk, 30 percig pihentetjük.
- Egy palacsintasütőt kicsit kiolajozunk, felforrósítjuk, majd (fém vagy szilikon) palacsinta sütőformákba töltve kisütjük. Amikor a tetejük szilárd, a formákból kinyomjuk, és a másik oldalon is szép barnára sütjük. Ha nincs sütőformánk, akkor halmokat szedünk a serpenyőbe, és ezeket mindkét oldalon kisütjük (ezek formája szabálytalan lesz).
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk juhar sziruppal leöntve, esetleg pirított dióval, mogyoróval megszórva.
- Ha a cukrot és vanília eszenciát kihagyjuk, akkor amerikai módon, tálalhatjuk sült bacon szalonna és tükör- vagy buggyantott tojás alapjaként is.
- A liszt lehet teljes kiőrlésű búza liszt, tönköly vagy hajdina (az utóbbi glutén-mentes!).
- Különleges alkalmakra, üneppekre kisüthetjük alkalomnak megfelelő formákban – pl szív, virág, tojás, nyuszi, csillag alakokban. Fém keksz formák is jók, ezek peremét olajozzuk meg, így könnyen ki lehet nyomni a félig megsült palacsintákat!
- A zabpehely palacsinta szuper egyszerű és aránylag egészséges ínyencség – ideális hétvégi brunchra, de uzsonnára, piknikre is becsomagolható. Ha pici, kb 5 cm átmérőjű korongokká sütjük, akkor remek party-falat alap lehet pl füstölt lazac, szalámi, pástétom és egyéb feltétek alatt!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu