A következő narancsos hagymalekvár egy karácsonyias verzió, amely szuper ínyencség vagy kiegészítő elem lehet az ünnepek alatt. Nagyon egyszerűen összedobható, és a normál chutney-val ellentétben, egyből felhasználható..
Hozzávalók
- 6 db közepes lilahagyma
- kb fél dl olívaolaj
- 1 narancs reszelt héja (1 ek)
- 1 dl narancslé
- 1 dl vörösborecet
- 0.5 dl balzsamecet
- 20 dkg nádcukor
- 1 tk szárított chili (opcionális)
- 1 tk aprított rozmaring levél
Elkészítés
- A hagymákat megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
- Egy nehézaljú lábasban az olajat felforrósítjuk, ebben a hagymaszeleteket alacsony hőfokon puhára sütjük, miközben kavargatjuk (ez kb 15 perc).
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, átkavarjuk, felforraljuk, majd addig rotyogtatjuk, amíg a egy sűrű, ragadós lekvárt kapunk, közben néha átkeverjük (lásd tippek). Ez kb 35 perc.
- Meleg, sterilizált üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk.
Tippek
- Amikor buborékok keletkeznek a lekvár felszínén, a lekvár kezd leragadni a lábas aljára. Így rendszeresen – azaz 2-3 percenként – keverjük át!
- Tároljuk kamrában kb 6 hónapig – de felbontás után csakis hűtőszekrényben!
- Remek sajtok, felvágottak, hideg sültek mellé – vagy szuper töltelék feltét lehet party falatokon, szendvicsekben, pizzán, leveles tészta falatokban.
- A narancsos hagymalekvár ideális ajándék lehet karácsonyra barátaink, rokonok, szomszédok számára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu