A következő cseresznye és mandula morzsatorta egy angol verzió, így roppant egyszerűen összedobható. A tésztája az angol piskóta és shortcrust tésztakombinációja, amely egy könnyű, de szaftos süteményt eredményez..
Hozzávalók
- 15 dkg blansírozott mandula
- 25 dkg sütőporos liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg kristálycukor
- 2 felvert tojás
- 1.5 dl tej
- 25 dkg cseresznye
- Mandula pehely (kb 2-3 ek)
Elkészítés
- A mandulákat serpenyőben, olaj nélkül megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- A mandulát konyhagéppel ledaráljuk, majd egy keverő tálba töltjük. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük.
- A cseresznyéket megmossuk, kimagozzuk, szárazra töröljük.
- A vajat kis kockákra vágjuk, majd a lisztes mandulával elmorzsáljuk ( vagy ujjal vagy konyhagéppel).
- Hozzáadjuk a vajat és a cukrot, elkeverjük, majd a tejet és végül a cseresznyét. A tésztát egy spatulával elkeverjük – de ne keverjük túl!
- Egy 20 centis tortaformát kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral. Beletöltjük a tésztát – eligazgatjuk (érdemes egyszer-kétszer megrázni a formát, így magától egyenletessé válik). A tetejét megszórjuk a mandulapehellyel.
- A sütőben kb 1 órán keresztül világosbarnára sütjük.
- A sütőt lekapcsoljuk, a tortát sütőben 10 percig, nyitott ajtónál pihentetjük (így nem reped meg a teteje).
- Rácsra kifordítjuk, hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk tea-kávé mellé, különösen jól esik egy délutáni angol tea kísérőjeként.
- Alkalmazhatunk konyhakész darált mandulát, de ez drágább, és pirított darált mandulát nehezen lehet beszerezni.
- A liszt lehet teljes kiőrlésű is, a cukor jobb, ha nádcukor.
- Növényi eredetű tejjel, margarinnal is el lehet készíteni (vigyázzunk a margarinra – a magyar margarinok többsége tejet is tartlamaz!)
- Télen elkészíthetjük fagyasztott cseresznyével is (de alaposan töröljük át a gyümölcsöket!)
- A cseresznye és mandula morzsatorta szuper süti lehet piknikre, kirándulásokra, zsúrokra, partikra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu