Sokak számára okoz gondot a tengeri halfilé – általában túl sokáig sütjük-főzzük, így rágóssá válik, vagy nem sütjük át rendesen. A következő mediterrán jellegű citromos párolt hal zöldségekkel receptje egy remek példa arra, hogy a halat elég néhány percig párolni, és 15 per alatt fantasztikus főételt lehet belőle varázsolni..
Hozzávalók
- 2 szelet fehérhúsú tengeri halfilé
- Fél citrom héja és leve
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 2 tk aprított petrezselyem zöld
- 2 közepes póréhagyma
- 15 dkg zöldborsó
- 1.5 dl zöldségleves
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés
- A citrom héját lereszeljük, a fokhagymát felaprítjuk. Ezeket a petrezselyem zölddel durva pasztává elkeverjük. Félretesszük.
- A póréhagymát felszeleteljük, majd egy lapos lábasban felforrósított olajban megpuhítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük az alaplével. Forráspontig melegítjük.
- A halfiléket egy papírtörölközővel szárazra töröljük, majd a zöldségekre helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk citromos-fokhagymás zöldfűszerrel. A citromlé felével leöntjük.
- Fedő alatt kb 5 percig pároljuk.
- A maradék citromlével meglocsolva tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével vagy friss kenyérrel, zsemlével, pirítóssal.
- A hal lehet fagyasztott vagy friss – de legyen filézett és fehér húsú (pl tőkehal). Ne feledjük – a fagyasztott halat fel kell engedni főzés előtt (de ne mikróban)!
- A zöldborsó is lehet mirelit termék – ezt viszont a fagyasztóból lehet közvetlenül az ételhez adni.
- A zöldborsót helyettesíthetjük aprított ceruzababbal vagy fejtett babbal, szójababbal is.
- Vigyázzunk arra, hogy a halat ne pároljuk túl – különben rágós lesz. Akkor jó, amikor a halhús rétegei könnyen elválnak egymástól, a hús puha és laza.
- A párolt hal zöldségekkel nem csupán egy tuti egyszerű recept, de vendégváró, ünnepi menükbe is passzol. Ráadásul szuper egészséges is – diétázók, fogyókúrázók, egészéges életmódot követők számára tökéletes főétel lehet!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu