A bárány tagine a marokkói konyha egyik legnépszerűbb étele, és persze rengeteg verziója létezik. A citromos bárány tagine egy pikáns verzió, amely nagyon egyszerűen előkészíthető, utána valójában magától elkészül..
Hozzávalók
- 1 kg bárány lapocka (csontozott)
- 2 db vöröshagyma
- 6 ek darált mandula
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 dkg gyömbér
- 1 kisebb sóban eltett citrom
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 5-7 dl csirke vagy marhahús leves
- 1 ek őrölt római kömény
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 tk édesköménymag
- 1 tk fűszerpaprika
- Fél tk szárított chili pehely
- 1 tk só
- Egy maréknyi koriander levél
Elkészítés
- A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
- A húst falat nagyságú darabokra kockázzuk.
- A fűszereket és sót egy keverőtálba töltjük, ebben a hús darabokat alaposan megforgatjuk.
- A hagymákat, fokhagymákat és gyömbért megpucoljuk, egy aprítógéppel pasztává turmixoljuk, majd a húsra öntjük, elkeverjük.
- A citromot kis kockákra vagy csíkokra szeleteljük, a barackot durván felaprítjuk.
- A fűszerezett húskockákat egy nehéz aljú vagy tagine főzőedénybe töltjük, rászórjuk a citrom és barack darabokat, majd a darált mandulát.
- Felöntjük annyi levessel, hogy ellepje, felforraljuk.
- Lefedve a sütőbe tesszük és 1-másfél órán keresztül rotyogtatjuk.
- Akkor jó, amikor a mártás sűrű, a hús porhanyós.
- Kivesszük a sütőből, és a felszínen keletkezett zsírréteget egy szűrővel leszűrjük.
- Tálalás előtt megszórjuk aprított koriander levéllel.
Tippek
- Tálaljuk kuszkusz-szal, különösen a hagyományos, mandulás kuszkusz passzol mellé.
- A maradékot pitta kenyérbe töltve is fogyaszthatjuk.
- A hús lehet idősebb bárányhús is, hiszen sokáig és alacsony hőfokon főzzük.
- Sóban eltett citrom arab boltokban kapható, de házilag szuper egyszerűen készíthető – tized annyi áron. Sóban eltett citrom>>
- Érdemes elkészíteni előző nap ezt a receptet – ugyanis atagine még finomabb másnap, felmelegítve.
- A citromos bárány tagine szuper lehet laza vendégváró és családi összejövetelekre, vagy lusta hétvégékre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu