Disznótoros kolbász felhasználáshoz ajánljuk a következő receptet, de természetesen el lehet készíteni hentesnél vásárolt termékkel is. A sült kolbász édesköménnyel és lencsével tálalva a szokásostól kissé eltér, ugyanakkor tuti egyszerű, és tuti finom.
Hozzávalók
- 1 bögre zöld lencse
- 1 fej édeskömény
- 3 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- Fél tk édeskömény mag
- 3 ek aprított petrezselyem zöld
- 1 ek vörösborecet
- Fél kiló sütni való kolbász
- Só, bors
Elkészítés
- A lencsét sós, hideg vízben felforraljuk, majd kb 15 percig puhára főzzük (de ne essen szét).
- A hagymát felaprítjuk, a répát kis kockákra szeleteljük.
- Az édeskömény puha, tollas leveleit levágjuk, felaprítjuk, félretesszük. A külső héjat eltávolítjuk, majd vékony csíkokra vagy kis kockákra felszeleteljük.
- Az olajat felmelegítjük, amikor forró, hozzáadjuk az aprított hagymát, répát, édesköményt és az édesköménymagot. Sózzuk, borozzuk. Fedő alatt, alacsony hőfokon puhára pároljuk.
- Közben a kolbászt sütőben vagy grillsütőn kisütjük (vagy felmelegítjük a sült kolbászt).
- A lencsét leszűrjük, kevés főzőlével a párolt zöldségekhez adjuk. Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet, a vörösborecetet, és aprított édeskömény leveleket. Elkeverjük, megkóstoljuk, has szükséges ecettel, sóval, borssal kiegészítjük.
- A zöldségeket egy nagy tányérrá áttöltjük. A kolbászt vastag szeletekre felvágjuk és a zöldségekre helyezzük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Disznótorból kapott kolbász vagy konyhakészre sült vásárolt-kapott kolbász is felhasználható. Az utóbbi esetben alaposan melegítsük át a kolbászokat (mikróban vagy sütőben).
- Hentesnél vagy élelmiszerboltban vásárolt kolbász legyen sütésre vagy grillezésre alkalmas – nem muszáj paprikás kolbászt alkalmazni!
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével vagy krumplipürével.
- A sült kolbász édesköménnyel és lencsével ideális családi ebédre, vacsorára vagy baráti összejövetelekre.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu