Salátákat kiegészíthetünk gyümölccsel is, amely különlegessé varázsolhatja az ételt. Példa erre a nektarin és kecskesajt saláta – ki gondolta volna, hogy a két alapanyag szuper kombináció, amit ebben a receptben tökéletesít a mézes pekándió..
Hozzávalók
- 10 dkg pekándió
- 2 ek méz
- 1 ek nádcukor
- Negyed tk só
- 4 ek dióolaj
- 2 ek vörösborecet
- Negyed tk Dijon mustár
- 10 dkg vegyes zöldsaláta levél
- 1 kisebb kígyóuborka
- 4 db nektarin
- 25 dkg kecskesajt
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy lapos tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A pekándiókat elkeverjük a mézzel, cukorral és sóval.A tepsibe töltjük a mézes diókat, eligazgatjuk őket úgy, hogy ne érintsék egymást. 5-10 percig szép barnára sütjük – amikor karamellizálódott a cukor, akkor jó.
- Kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk.
- Közben a salátát átmossuk, lecsepegtetjük, egy tálba szórjuk.
- Az uborka zöld húsát zöldségpucolóval csíkokra hámozzuk (lásd tippek).
- Az olajat elkeverjük a mustárral, kevés cukorral, majd sózzuk, borsozzuk.
- A nektarinokat félbevágjuk, kimagozzuk, vékony gerezdekre felszeleteljük.
- A saláta levelekre szórjuk a nektarin szeleteket, uborka csíkokat, mézes pekándiót, lelocsoljuk az öntettel és rámorzsáljuk a kecskesajtot. Elkeverjük.
Tippek
- Tálaljuk sültek, grillezett húsok, halak mellé!
- Különleges íze miatt ideális vendégváró saláta, továbbá előre el lehet készíteni a mézes diót – a saláta összeállítása csupán 5 perc munka.
- Uborka csíkok készítése: amikor a zöldséghámozóval a belső, puha, magos részt elértük, a másik oldalról folytassuk a hámozást. A maradék magos húst hasznosítsuk raita vagy tzatziki készítéshez – de nagyon jó pakolás lehet bőrre, szemre is.
- A nektarin és kecskesajt saláta ideális vegetáriánus és egészséges étrendekbe. Diétás étrendet követők méz helyett alkalmazzanak agavé szirupot!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu