A következő muffin receptet nagyon könnyen lehet módosítani gyerekek vagy felnőttek számára. A mini kakaós muffin cseresznyével készül, de meggyel is kiváló parti falat lehet..
Hozzávalók
- 2 bögre sütőporos liszt
- 2 felvert tojás
- 1-2 ek kakaópor
- Fél tk szódabikarbóna
- 1 bögre hideg kakaó
- Fél bögre olvasztott vaj
- Fél bögre (sütő) nádcukor
- Cseresznye befőtt – vagy alkoholban előáztatott cseresznye
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A lisztet és szódabikarbonát egy nagy tálba szitáljuk. Elkeverjük a cukorral és kakaóporral.
- A kakaót elkeverjük a tojással és a vajjal, majd a liszthez öntjük, csomómentes tésztává keverjük (de ne keverjük túl!).
- Egy mini muffinsütőt kibélelünk papírkosárkákkal, vagy szilikon mini-formákat egy lapos tepsire helyezünk. A kosárkákat megtöltjük a tésztával (két-harmadig) majd mindegyikbe egy cseresznyét félig belenyomunk.
- 15-20 percig sütjük. Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Az alkoholos verzió csakis felnőttek számára ajánlott– ebben az esetben a lecsurgatott rumot a tésztához keverhetjük. Az alkohol lehet rum, konyak, portói, cseresznyelikőr stb.
- Cseresznye helyett meggyet is alkalmazhatunk. Különösen finom rumos meggyel.
- Kakaó helyett csokis tej is alkalmazható.
- Természetesen a tésztát normál nagyságú muffin-formába is tölthetjük, ebben az esetben a tésztába keverjünk 1 bögre cseresznyét.
- Különleges alkalmakra adjunk a tésztához fűszereket – pl karácsonyra 1 tk fahéjat; nyáron feldobhatjuk 1-2 kanálnyi reszelt narancshéjjal stb.
- A mini kakaós muffin szuper és egyszerű sütemény partykra, gyerekzsúrokra. Továbbá remekül kísér angol teát vagy pl. egy cappuccinót.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu