A következő leves a híres francia soupe au pistou olaszos verziója, hasonlít a nyári minestrone levesre. Az igazi francia zöldségleves pestóval, pontosabban pistou–val nem tartalmaz póréhagymát, csakis nyári zöldségeket. Továbbá a francia pesto (pistou) fenyőmag nélkül készül, és durvább az állaga az olasz pesto-nál. Az alábbi recept éppen ezért nem igazán autentikus, ennek ellenére nagyon finom, és szuper egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 2 dkg vaj
- 1 nagy krumpli
- 1 nagy póréhagyma (fehér része)
- 1 konzerv fehérbab
- 20 dkg zöldbab
- 2 db cukkini
- 50 dkg friss vagy fagyasztott fejtett bab (pl lóbab)
- 15 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 7.5 dl zöldségleves
- Pestóhoz: 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy maréknyi bazsalikomlevél, 2 ek pirított fenyőmag, 2 ek olívaolaj, 3 dkg reszelt parmesan vagy pecorino
Elkészítés
- Elkészítjük a pestót: a felaprított fokhagymát és fenyőmagot egy mozsárban durván összetörjük, majd elkeverjük a többi hozzávalóval. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A póréhagymát felszeleteljük, a krumplit és cukkinit kockázzuk, a zöldbabot 2 centis darabokra vágjuk. A babkonzervet leöblítjük, lecsepegtetjük.
- Az olajat és vajat felmelegítjük. A póréhagymát 5 percig megpuhítjuk, hozzáadjuk a krumpli kockákat, felöntjük a zöldséglevessel, 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a többi zöldséget, további 10 percig főzzük.
- 2 ek pesztót a levesbe keverünk, tálaljuk. A maradék pesztót kis tálkába töltjük, az asztalra tesszük a leves mellé.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével. Különös passzol mellé a bagett.
- A zöldségeket variálhatjuk, valójában akármilyen nyári zöldség jó. Néha paradicsomot is főznek bele.
- Az igazi, provanszi soupe au pistou spagettit is tartalmaz, ezt érdemes külön vízben főzni, majd a végén a levesbe átszedni.
- A francia zöldségleves pestóval egy kellemes, késő tavaszi, kora nyári leves. Remekül passzol egy egészséges étrendbe. Szója-sajttal készítve vegán és diétás étrendekbe is passzol.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu