A chililekvár nagyon sok nemzetközi gasztronómia alapétele. A következő recept egy arab verzió, de nyugodtan hasznosítható dél-amerikai vagy mediterrán ételekhez is. A lekvár nagyon egyszerűen elkészíthető – chili rajongók számára fontos alapanyag lesz..
Hozzávalók
- 1 ek napraforgóolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 vörös chili
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk fekete mustármag
- 1 konzerv aprított paradicsom (400ml)
- Fél tk só
- 3 dkg nádcukor (világos)
- Fél tk kurkuma por
- 2 és fél ek vörösborecet
- 1 maréknyi koriander levél
Elkészítés
- A chilit felaprítjuk.
- Az olajat felmelegítjük, beletesszük a chili darabokat, római köményt és mustármagot, majd belepréseljük a fokhagymát. 2 percig kevergetjük.
- Felöntjük a paradicsomkonzervvel, hozzáadjuk a sót, cukrot, ecetet, kurkumát, majd felforraljuk.
- Lejjebb kapcsoljuk a hőfokot és kb 35 percig rotyogtatjuk. Akkor jó, amikor egy sűrű, ragadós mártást kapunk.
- A koriander leveleket felaprítjuk, a mártáshoz adjuk, majd hűlni hagyjuk.
- Egy közepes befőttesüvegbe töltjük, hűtőszekrényben tároljuk.
Felhasználás
A chililekvár nagyon változatosan felhasználható. Íme néhány példa:
- Mártogatósként – különösen finom tortilla chips-el!
- Húsmázként – csupán kenjük meg a hússzeletet, majd grillsütőt süssük át. Vagy dörzsöljünk be egy nagy darab húst, és alacsony hőfokon süssük át a sütőben (példa: Chilis báránysült)
- Mártásként – remek tortillatöltelék (pl reszelt sajttal) vagy grillezett tengeri herkentyűk mellé.
- Feltétként – ideális alapszósz pizzára, crostinira vagy leveles tésztára kenve. Gyors és pikáns leveles tészta falatokat lehet vele készíteni.
Tippek
- FIGYELEM: a chililekvár meglehetősen csípős (bár ez a chilifajtától is függ). Gyerekektől feltétlenül tartsuk távol! Az erőssége azonban redukálható, ha aprítás előtt a chiliket magtalanítjuk és kivágjuk az erejüket. Így csupán pikáns lesz a lekvár.
- A chililekvár kb 2 hétig tárolható hűtőszekrényben. Ha sterilizált üvegbe töltjük, akkor viszont hónapokig is eláll. Üveg sterilizálás>>
- A chililekvár ideális ajándék lehet chili kedvelők számára ( karácsonyra, névnapra, születésnapra).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu