A marokkói konyha egyik specialitása a tagine (vagy tajine), és különösen népszerű a bárány tagine. Rengeteg házias verzió létezik, de általában aszalt gyümölcsökkel és különböző fűszerekkel készül. A következő bárány tagine csicseriborsóval dúsított, és nagyon egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- Fél kiló bárányhús
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fél tk őrölt fahéj
- fél tk őrölt római kömény
- fél tk kurkuma por
- Fél aprított paradicsom konzerv (20 dkg)
- 3 dl bárány vagy csirke alapleves
- 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg)
- 5 dkg aszalt barack
- 1 maréknyi koriander levél, aprítva
Elkészítés
- A húst falat nagyságú kockákra vágjuk.
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk.
- Egy nehéz aljzatú lábasban vagy tűzhelyen használható tagine-ban az olajat felmelegítjük, a hús darabokat megbarnítjuk.
- A hús kiszedjük egy tányérra, majd a hagymát puhára sütjük, hozzáadjuk a fokhagymát és fűszerporokat, egy percig tovább sütjük, közben kevergetjük.
- Felöntjük a levessel és paradicsommal, visszatesszük a húst, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, alacsony hőfokon 1 órán át rotyogtatjuk.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót és az apróra vágott barackot. További fél órán át főzzük (ha a hús egy évnél idősebb, vagy nem a legjobb minőségű, akkor még egy félórán át főzzük).
- Ha szükséges, a mártáshoz adjunk kevés vizet – de a mártás maradjon sűrű!
Tippek
- Tálaljuk kuszkusz-szal – elég a kuszkuszt zöldséglevessel leönteni és fedő alatt párolni. Lásd kuszkusz készítése>>.
- A tagine lényege, hogy sokáig főzzük, nagyon alacsony hőmérsékleten. De valójában magától elkészül, így mással lehet foglalkozni. Ha a tagine edényünk nem használható tűzhelyen, akkor a sütőben készítsük el az ételt, lefedve, 150 fokon.
- A legtöbb tagine sokáig és lassan készül, ennek előnye, hogy nem szükséges a hús legjobb részét alkalmazni a recepthez. Ezért az idősebb és olcsóbb bárányhús az ideális.
- Az étel pikáns, de nem csípős, így gyerekek számára is tálalható.
- A bárány tagine csicseriborsóval egy nagyon egyszerű, de nagyszerű egytálétel. Ideális egy marakkói menübe, vendégváró alkalmakra vagy lusta, családi étkezésekre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu