A narancsos fésűkagyló ideális előétel lehet egy különleges, ünnepi vagy romantikus menüben. Elkészítése maximum 10 perc, remek aperitif kísérő vagy afrodiziákum pezsgővel fogyasztva.
Hozzávalók
- 1 narancs
- 6 db fésűkagyló
- 4 dkg vaj vagy margarin
- 3 dkg sült vagy főtt gesztenye (opcionális), aprítva
- 1 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
- Néhány szál vizitorma vagy rukkola
Elkészítés
- A narancs héját lereszeljük, majd megpucoljuk, a fehér hártyát is egy késsel eltávolítjuk. Felszeleteljük a gyümölcs húsát.
- A vaj felét egy serpenyőben megolvasztjuk, majd a fésűkagylókat mindkét oldalon 1-1 percig sütjük. Egy ányérra kiszedjük, lefedjük.
- A serpenyőbe tesszük a narancs és gesztenye darabokat. 3 percig sütjük, vigyázva arra, hogy a narancs szeletek ne törjenek össze.
- Hozzáadjuk a narancshéjat és az újhagyma darabokat, majd további 3 percig sütjük.
- Belekeverjük a maradék vajat, lehúzzuk a tűzhelyről.
- A narancsokat és a gesztenyéket tányérokon elosztjuk, a tetejükre fésűkagylókat helyezünk.
- Sózzuk, borsozzuk. Vizitormával vagy rukkolával megszórva tálaljuk.
Tippek
- Mutatósabb, ha a fésűkagyló héjában tálaljuk az ételt. Kagylóhéjakat dekorációs boltokban lehet vásárolni, vagy tengerparti utazások során könnyen (és ingyen!) lehet gyűjteni.
- A gesztenye lehet konyhakész – pl konzerv, fagyasztott vagy vákuum csomagolt, de alkalmazhatunk maradék sült gesztenyét is.
- A fésűkagylót afrodizikumként tartják számon, nem csupán erotikus formája miatt, de magas zsírsav, fehérje és cinktartalma vágykeltő és teljesítmény fokozó (lásd vágykeltő ételek). Éppen ezért a narancsos fésűkagyló ideális előétel lehet romantikus alkalmakra, pl Valentin napra. Továbbá egészséges is, így passzol egy egészséges étrendbe, menübe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu