A csirkeleves az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb, legfinomabb és legegészségesebb leves. A kínai népgyógyászat és az európai természetgyógyászat szerint a csirkeleves az egyik legjobb gyógyír a megfázására, hiszen tele van az immunrendszert védő vitaminokkal és ásványi anyagokkal, továbbá gyógyító hatású aminó savakkal..
A csirkeleves elkészítése roppant egyszerű, s mivel nagyon közkedvelt, szinte minden háziasszonynak van egy bevált receptje. Éppen ezért nem is adunk meg egy pontos receptet, hanem mindenki a saját ízlése szerint követheti vagy módosíthatja az alábbi receptet:
Hozzávalók
- Kb 8 db csirkehús – lehetőleg csonttal, azaz szárny, comb, hát stb
- Néhány gumós ill. gyökeres zöldség – pl karalábé, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, paszternák, póréhagyma, édesburgonya
- 1 fej vörös hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma
- Egy-egy marék egyéb zöldség – pl zöldborsó, zöldbab, kelkáposzta, kelbimbó, gomba, spárga, brokkoli, karfiol, kínai káposzta
- Petrezselyem zöldje
- Babérlevél
- víz vagy alapleves (csirke, zöldség)
- Só, bors
- Opcionális: egy kis darab gyömbér, vörös chili
Elkészítés
- Pucoljuk meg a zöldségeket. A gyökeres zöldségek felét vágjuk fel darabokra (de ne apróra!) a másik felét hagyjuk egészben (a vöröshagymát is).
- A hús darabokat, a vöröshagymát, fokhagymát és az egész gyökeres zöldségeket tegyük egy nagy lábasba. Öntsük fel vízzel vagy alaplevessel. Sózzuk meg egy kicsit, adjunk hozzá egész borsot.
- Forraljuk fel a levest. Mielőtt gyöngyözik, egy fehér hab keletkezik a felszínén – ezt szűrjük le egy szűrővel (lásd kép).
- Amikor a levesf elforrt, adjuk hozzá a darabos gyökeres zöldségeket, a leveskockát, a borsot és egy-két babér levelet. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük kb 40-50 precig.
- Tegyük a levesbe a többi zöldséget, zöldborsót elég 5 perccel a főzés vége előtt belefőzni.
- A petrezselyem zöldjét egy cérnával kössük meg, és tegyük a leves tetejére az utolsó 10 percre, majd dobjuk ki a babérlevelekkel együtt.
Tippek
- Természetesen nem muszáj az összes fent említett zöldséget használni, de alkalmazzunk legalább három különböző fajtát.
- A kelkáposztát vágjuk fel vékony csíkokra, a gombát elég félbe vágni.
- Lehet a végén tésztát is belefőzni, vagy külön lábasban kifőzni, de sokkal egészségesebb a leves tészta nélkül.
- Burgonyát is lehet belefőzni, de vigyázzunk – ha 20 percnél tovább főzzük, a burgonya általában szétfő, és ettől besűrűsödik a leves! (persze egyeseknek pont így lesz jó!)
- A húsleves kiváló kismamáknak és szoptatós anyukáknak!
- Alaplevesként is felhasználhatjuk – főleg a maradékot!
- Ne feledjük minden egészséges leves hozzájárul az ajánlott napi 2l folyadék fogyasztásához. Ideális fogyókúra és diétázás alatt, továbbá fogyasszuk rendszeresen egy egészséges étrend keretében.
- A csirkeleves gyömbérrel és chilivel kiegészítve kimondottan immunerősítő, megfázás és influenza ellen is védelmet nyújt.
Kapcsolatos cikkek