Ha egy vendégváró vagy romantikus menüt valami különlegessel szeretnénk zárni, de nincs időnk vagy energiánk órákat a konyhában tölteni, érdemes a következő receptet kipróbálni. A fűszeres mandarin gránátalmával egy nagyon egyszerű desszert, kimondottan érdekes és pikáns mártással készül..
Hozzávalók
- 15 dkg barna nádcukor
- 3 dl víz
- 5 db zöld kardamom
- 4 db szegfűszeg
- Fél tk édeskömény mag
- 1 fahéj rúd
- 1 db csillagánizs
- Fél tk gyömbérpor
- 2 ek teafű
- 4 mandarin
- 2 dkg margarin (vagy vaj)
- 5 dkg dióbél (opcionális)
- 2 ek gránátalma magja
Elkészítés
- A cukrot a vízzel egy lábasba töltjük, a tűzhelyre helyezzük, alacsony hőfokon felmelegítjük.
- Az ujjunkkal a kardamom magok héját kissé feltörjük, majd a cukros vízhez adjuk a fahéjjal, szegfűszeggel, édesköménymaggal és ánizzsal együtt.
- Kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad, majd magasabb hőfokra állítva felforraljuk és 5 percig sziruppá főzzük (kevergetés nélkül).
- Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, 1 percig pihentetjük, hozzáadjuk a gyömbérport. 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük, a fűszereket kis tányérba tesszük.
- A sziruphoz adjuk a teafüvet, 5 percig áztatjuk, majd leszűrjük. A teafüvet kidobjuk.
- Visszatesszük a szirupba a fűszereket.
- A diókat kis darabokra aprítjuk, majd száraz serpenyőben kissé megbarnítjuk.
- A mandarinokat megpucoljuk, 3-5 mm-es karikákra szeleteljük.
- A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk. A mandarin karikákat mindkét oldalon 20-20 másodpercig átmelegítjük, tányérokba szedjük. Megszórjuk a dió darabokkal és gránátalma maggal, majd leöntjük sziruppal.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk önmagában vagy vanília fagyival.
- Mandarin helyett klementin is alkalmazható.
- A fenti adag 4 személyre elég – két főre felezzük a szükséges hozzávalókat.
- A maradék szirup nagyon finom amerikai palacsintán tálalva!
- Dió helyett alkalmazhatunk mogyorót vagy mandulát is, de ki is hagyható, ha nem kedveljük, vagy vendégeink allergiások rá (az utóbbi esetben külön kistányérban lehet a diót tálalni, és mindenki annyit szór a saját desszertjére, amennyit akar).
- A fűszeres mandarin gránátalmával egy különleges ínyencség, remekül zár egy ünnepi, vendégváró vagy romantikus menüt. A recept nagy részét előre el lehet készíteni – így a főétel után csupán a mandarint kell átmelegíteni a margarinban, ami max 5 perc munka!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu