Angliában a hagyományos karácsonyi ételek közé tartozik a főtt vagy sült sonka is, aminek maradékából levest szokás készíteni. A sonkás lencseleves egy nagyon régi londoni recept (angolul London particular a neve), amely ideális az újév köszöntésre vagy téli, hideg estékre.
Hozzávalók
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 vöröshagyma
- 1 zellerszár
- 1 sárgarépa
- 30 dkg barna lencse
- 1.5 liter alaplé (lásd tippek)
- 2 babérlevél
- 25 dkg főtt sonka
- 5 dkg fagyasztott zöldborsó
- Tálaláshoz: tejföl, vagy görög joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A zöldségeket durván felszeleteljük.
- A hagymát és zellerszárat a megolvasztott vajban puhára sütjük.
- Hozzáadjuk a répát és lencsét, 1-2 percig kevergetjük. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk, majd nagyon alacsony hőfokon 45-60 percig főzzük.
- A sonkát csíkokra szaggatjuk.
- Amikor a lencse puha, lehúzzuk a tűzhelyről, botturmixszal pürézzük. Ha túl sűrű, forró alaplével kiegészítjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a sonkát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, felmelegítjük.
- A zöldborsót forró vízben 2 percig blansírozzuk, lecsurgatjuk.
- A levest tányérokba szedjük, zöldborsóval megszórjuk és 1-2 kanál tejföllel vagy joghurttal tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével.
- Az alaplé hagyományosan a főtt sonka főzőleve. Mi bio almasörben főztük meg a sonkát, zöldségekkel és fűszerekkel együtt (kelkáposzta, sárgarépa, póréhagyma, babérlevél, petrezselyemzöld, kevés gyömbérsör). Ezáltal egy különleges alaplevest kaptunk. De a sonka főzőleve helyett csirkeleves is alkalmazható.
- A tejföl, joghurt elhagyható – kevés ecettel savanyíthatjuk a levest helyette.
- Ha kevesebb alaplevest alkalmazunk, vagy nem adunk extra alaplevest pürézés előtt a lencséhez, akkor főzelék sűsrűségű lesz.
- A leves előre elkészíthető – sőt, le is fagyasztható a zöldborsó és tejföl nélkül.
- A sonkás lencseleves meglehetősen kiadós, így ideális brunch lehet újév napján, vagy remek vacsora egy kiadós ebéd után.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu