A miso leves a japán konyha egyik alapétele, amit minden nap fogyasztanak a japánok, és sok különböző zöldséggel, tengeri herkentyűkkel gazdagítanak. A gombás miso leves különösen ősszel népszerű.
Hozzávalók
- 1.5 ek japán szójaszósz
- 1 ek miso paszta
- 35 dkg vegyes ázsiai gomba (shiitake, rókagomba stb)
- 10 dkg mangetout
- 3 szál újhagyma
- 1 nori lap
- 15 dkg udon vagy soba tészta
- 7.5 dl víz
Elkészítés
- A vizet a szójaszósszal és miso pasztával forráspontig melegítjük.
- Közben a gombákat megmossuk, falat nagyságú darabokra szeleteljük. A mangetout borsókat felaprítjuk, az újhagymát hosszában vékonyan felszeleteljük.
- Amikor a leves a forráspontot elérte, beletesszük a gomba darabokat és 5 percig, alacsony hőfokon rotyogtatjuk. Hozzáadjuk az újhagyma csíkokat, mangtout darabokat, majd a norit cafatokra tépve.
- Közben a tészát egy másik lábasban, forró vízben megfőzzük, ez általában 3-5 perc.
- A tésztát lecsurgatjuk, tányérokba szedjük, majd levest szedünk rá.
Tippek
- Tálaljuk egy japán menü keretében vagy immunerősítő levesként őszi, téli estéken.
- A levest nem szükséges sózni, mert a szójaszósz meglehetősen sós, de örőlt borsóval, vagy chilivel ki lehet egészíteni.
- A gombás miso leves nagyon egészséges, vegán (lisztmentes is, ha igazi hajdina soba tésztát használunk, bár ezt nehéz beszerezni). Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu