A gyümölcsös morzsa az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legkielégítőbb desszert. A körte és szeder morzsa ideális őszi napokra, amikor valami kiadós, de egészséges finomságra vágyunk..
Hozzávalók
- 4-5 db érett körte
- 15 dkg szeder
- citromlé
- 5 dkg puha barnacukor
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 7.5 dk zabpehely
- 7.5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl mazsola, szilva, meggy, áfonya, alma, barack)
- 7.5 dkg vegyes dió, mogyoró, magvak
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A körtéket meghámozzuk, durva darabokra vágjuk (csutka nélkül) és a szederrel egy kivajazott tepsibe töltjük. Citromlevet csavarunk rá, majd a cukor felével megszórjuk.
- Egy nagy tálban a lisztet és vajat elmorzsáljuk, hozzáadjuk a cukrot és zabpelyhet, majd az aszalt gyümölcsöket és a felaprított diókat, magvakat. Összegyúrjuk, majd a masszával a gyümölcsöket befedjük, a tetejét kissé lenyomkodjuk.
- A bemelegedett sütőben kb 30 percig világosbarnára sütjük. Akkor jó, amikor a morzsa ropogós, a körte puha, de még harapós.
- 10 percig pihentetjük, tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk mascarpone-vel, görög joghurttal, vaníliakrémmel vagy vanília fagyival.
- A desszert remekül zár egy családi ebédet, de akár egy laza vendégváró menü keretében is tálalható.
- A szeder és körte morzsa egy aránylag egészséges verzió, nincs benne sok cukor, a lisztet zabpehellyel kombináljuk, továbbá a diók, mogyorók, magvak tápanyagtartalma igen magas. Éppen ezért remekül passzol egy egészséges étrendbe, különösen ha teljeskiőrlésű vagy tönkölyliszet alkalmazunk.
- Allergiák: lisztérzékenyek a lisztet lecserélhetik barnarizs és hajdina lisztre – de ne feledjük, a normál zabpehelyben van glutén! Tejallergiában szenvedők csakis margarint alkalmazzanak, és szója, rizs vagy zabkrémmel tálalják!
- Gyerekek örök kedvence a gyümölcsös morzsa – a fenti verziót is imádják!
- A körte és szeder morzsa kezdők számára sem lesz kihívás. A fenti adag 4 főre elég, a maradék felmelegíthető a mikróban.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu